Belenyúlna a kormány a meddőségi kezelésbe

szülés
2023 június 07., 12:42

Akár már július 1-től hatályba léphet az új lombik-szabályozás, amit a demográfiai helyzet javítása érdekében módosítana a Belügyminisztérium. A kormány részben finanszírozási változtatásoktól várná, hogy több magyar gyerek szülessen.

A jelenlegi szabályozás szerint a meddőségi kezelések és az asszisztált reprodukciós beavatkozások térítésmentesen évente többször vehetők igénybe, de az egyes alkalmak között minimum három hónapnak kell eltelnie. Az életkor előrehaladtával a teherbeesés esélye viszont csökken, ezért a három hónapos szabályt eltörölnék. A módosítással a lombikprogramot végző egészségügyi szolgáltató is kapna támogatást az Egészségbiztosítási Alaptól, ha igazolhatóan a kezelésnek köszönhetően szülne egy nő - minél több gyerek, annál több pénz.

Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes néhány hete azt mondta, Magyarországon minden hetedik párt érinthet a probléma, hogy akár éveken keresztül nem sikerül a spontán fogantatás. A meddőségi problémákat a politikus szerint sokszor helytelen életmód, lelki nehézség, stressz okozza, ezért érdemes megfontolni a természetes fogamzássegítési módszereket - erre a címszóra leginkább diétákat, tornákat, gyógyfüveket és homeopátiás kezeléseket dob ki a Google.

(via 24.hu)

Címlapon: Rétvári Bence (Máthé Zoltán/MTI/MTVA)