Szijjártónak fogalma sincs arról, hogy ledarálták-e a lélegeztetőgép-beszerzések iratait

belföld
2023 június 07., 11:00

„Hát, erről megmondom őszintén, fogalmam sincs. (...) Nem tudok róla, én biztosan nem adtam ilyen utasítást.” - válaszolta Szijjártó Péter külügyminiszter a Konkrétan című műsorban Rónai Egonnak arra a kérdésére, hogy mi történt a túlárazott malajziai lélegeztetőgép-beszerzés irataival, amit a Transparency International közadatigénylése szerint ledaráltak.

Szijjártó azt ígérte, hogy utánanéz majd, állítása szerint nem tudja, mi ennek az oka. Azzal kapcsolatban viszont a sajnálatát fejezte ki, hogy annyit „bántották” a kormány lélegeztetőgép-beszerzését, mert ők matematikai modellek alapján próbáltak annyi gépet beszerezni, amennyire úgy gondolták, szükségük lehet.

A Transparency jelentése szerint már 2021 novemberében, húsz hónappal a beszerzések után megsemmisítették a külgazdasági és külügyminisztériumban a gyanús lélegeztetőgép-beszerzésekhez köthető iratok egy részét, köztük egy gyanússá vált beszállító, a GR Technologies átláthatóságát igazoló papírokat is. Ezek így már sohasem lesznek megismerhetők. Ez onnan derült ki, hogy a külügy nem volt hajlandó közadatigénylésre kiadni a szerződés adatait, ezért a Transparency kiperelte, és végül a kúria hozott ítéletet arról, hogy ki kell adni ezeket a dokumentumokat. Csakhogy a külügy arról tájékoztatta a civil szervezetet, hogy ezek az iratok már nem állnak rendelkezésükre. (via Népszava)