Állami gyerekbiztosítás: háromezer forint egy törött karért

belföld
2023 június 09., 05:15

Húsz éve nem változtattak az állami gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás térítési összegein. A csonttörésre kiutalt pénz ma már az eredeti harmadát éri, egy doboz fájdalomcsillapítóra sem elég, legfeljebb néhány gombóc fagyit kaphat belőle fájdalomdíjként a gyerek. Az állami biztosítás súlyosabb baleset vagy halál esetén pedig végképp jelképes összeget fizet, írja a Bank360.hu.

A 3-18 éves gyerekekre államilag megkötött balesetbiztosításról szóló kormányrendelet 2003-ban jelent meg, azóta senki sem nyúlt hozzá érdemben, vagyis a balesetet szenvedett gyerekek az idén is 3 ezer forintot kaphatnak egy csonttörésre, ami az infláció miatt már körülbelül csak az egyharmadát éri annak, amit 2003-ban, pedig már akkor is nagyon kevés volt. Jelenleg ennyi pénzért a patikában még egy doboz fájdalomcsillapítót sem tud venni a szülő. Legfeljebb néhány gombóc fagyira elég ez a pénz, ha egyáltalában vesződik érte egy szülő ilyen esetben.

Az általános gyermek- és ifjúsági biztosításra pályázniuk kell a biztosítóknak, jelenleg a Groupama és a CIG Pannónia nyújtja a szolgáltatást, a hozzájuk érkező bejelentések 99,5 százaléka ez a 3 ezer forintos kártérítéssel járó csonttörés. Ha komolyabb a baj, akkor is csak jelképes összegre jogosultak a gyerekek és a családok. Baleseti halálnál mindössze 200 ezer forintot fizet a biztosító.

A legrosszabb anyagi helyzetbe azok a családok kerülnek, ahol a gyerek súlyos sérülést szenved, és megrokkan vagy rehabilitációra szorul. 1-9 százalékos rokkantság között jelképes 3 ezer forint a kártérítés, 10-29 százalék között 50 ezer forintot kapnak, 30-100 százalék között pedig 300 ezer forint biztosítási összegnek a rokkantság fokával megegyező százalékát. Nem véletlen, hogy a média és a közösségi média tele van olyan történetekkel, amelyekben a balesetet szenvedett, súlyosan sérült gyereknek próbálnak adományt gyűjteni a családok, mert a megégett, lebénult, fogyatékossá vált gyerek kezelései, rehabilitációja, a kórházba járások, a gyógyszerek, speciális eszközök költsége felemésztik a család minden tartalékát.

A baleseteknél a legfontosabb persze a megelőzés, de nem lehet minden szerencsétlen eseményt kivédeni. Ha a gyerek megsérül, és kezelésekre kell vinni, súlyosabb esetben át kell alakítani az egész lakást, segédeszközöket kell számára vásárolni, magántanárt kell fogadni, hogy behozza az iskolai lemaradást, annak komoly költségei lehetnek. Érdemes lehet ezekre a kockázatokra biztosítást kötni. Több hazai biztosítónál is elérhetők ilyen szolgáltatások, ezek díja és fedezetei között persze hatalmas különbségek vannak, de alapvetően havonta néhány száz, maximum ezer forintért, egy-két gombóc fagylalt áráért, már sok helyen megköthető a kiegészítő védelem.

A teljes cikk itt érhető el.