Csökkenőben a vízszint a gátrobbantás után elárasztott herszoni területeken

külföld
2023 június 09., 07:59

Nagyjából húsz centit csökkent a vízszint azokon a herszoni területeken, melyeket a kedd hajnali gátrobbantás árasztott el a víz. Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója szerint Herszon városánál a Dnyipro folyó vízszintje 535 centiméter volt a legutóbbi mérések alapján.

Prokugyin ezzel együtt továbbra is arra kérte az elárasztott területeken tartózkodókat, hogy ne várakozzanak, hanem igyekezzenek minél hamarabb távozni, ugyanis veszélybe sodorják magukat. Az adataik szerint 32 településen összesen 3600 otthont árasztott el a víz, és 2300 embert, valamint 550 embert menekítettek ki. "Nincs kétségünk afelől, hogy a herszoni régió ezt is túl fogja élni, megtörhetetlen emberek élnek itt" - mondta Prokugyin. Csütörtökön a herszoni kormányzó arról beszélt, hogy a mentést jelentősen megnehezíti, hogy az oroszok folyamatosan ágyúzzák az érintett területet,

A gát felrobbantása a szakértők szerint egyértelműen az oroszoknak állt érdekében, Rácz András szakértőnk szerint is inkább az oroszoknak állhatott érdekében.

(CNN)