Nyilvánosságra hozták a vádiratot Trump titkosított iratainak ügyében

külföld
2023 június 09., 18:48

Az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium nyilvánosságra hozta a vádiratot, amely alapján vádat emeltek Donald Trump ellen a rezidenciáján talált, titkosított iratok ügyében. Aki péntek este nem tud ennél jobb programot kitalálni magának, az például az Axios honlapján elolvashatja a dokumentumot.

A vádirat szerint a Mar-a-Lago nevű villájában több helyen, többek között hálószobákban, fürdőszobákban és zuhanyzókban tartott dobozokban tárolt titkosított dokumentumokat. Ezekben többek között az amerikai nukleáris arzenálról, az Egyesült Államok és szövetségeseinek lehetséges katonai gyenge pontjairól és arról voltak elég érzékeny információk, hogy hogyan reagálna az amerikai hadsereg egy esetleges támadásra az Egyesült Államok ellen. A vádirat megnevezi Trump egyik bűntársát is, Walt Nauta-t, Trump tanácsadóját.

Trumpot és Nauta-t is többek közt az igazságszolgáltatás akadályozását célzó összeesküvéssel vádolják. Rövid időn belül ez a második vádemelés az elnöki pozícióért ismét harcba szálló Trump ellen, márciusban üzleti adatok meghamisításának vádjával emeltek ellene vádat New Yorkban. Abban az ügyben azzal vádolják a volt elnököt, hogy még a 2016-os kampánya alatt lefizette Stormy Daniels pornószínésznőt, hogy ne hozza nyilvánosságra a korábbi viszonyukat, a tranzakció elfedéséhez pedig meghamisították a Trump Organization könyvelését.

Egy helyi rendőr Donald Trump Mar-a-Lagó-i otthonánál 2022. autusztus 9-én, egy nappal az FBI házkutatása után.
photo_camera Egy helyi rendőr Donald Trump Mar-a-Lagó-i otthonánál 2022. autusztus 9-én, egy nappal az FBI házkutatása után. Fotó: GIORGIO VIERA/AFP

Az Axios cikke szerint viszont a két vádemelés közül a titkosított iratokkal kapcsolatos jelenthet nagyobb kihívást Trumpnak, aki jó eséllyel indulna a republikánus elnökjelöltségért. Tavaly augusztusban az FBI ügynökei több mint száz titkos dokumentumot szereztek vissza Mar-a-Lagóból, Donald Trump floridai otthonából, miután házkutatási parancsot kaptak. Ezeket a dokumentumokat Trumpnak nem lett volna szabad elhoznia a Fehér házból és magánál tartania az elnöki ciklusa után. Trump kijelentette, hogy ártatlannak tartja magát, és nem hitte volna, hogy ilyesmi megtörténhet egy korábbi elnökkel.