Felvételi ponthatárok: 27 ezerrel többen jelentkeztek felsőoktatásba idén

oktatás
2023 július 26., 18:54

Szerda este 8 órakor megjelentek a felsőoktatási felvételi ponthatárok a Felvi.hu oldalán. A gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing és a pszichológia szakok jutottak az első háromba idén. Összesen 126 ezren jelentkeztek valamelyik hazai főiskola vagy egyetem képzésére.

27 ezerrel többen, mint tavaly.

Ahogy minden évben, az idei felvételin is maximum 500 pontot - mesterszakok esetében 100 pontot - lehetett elérni, ami érettségi eredményekből és középiskolai osztályzatokból áll össze. Emelt szintű érettségiért, nyelvtudásért, tanulmányi, művészeti és szakmai versenyeredményekért pluszpont jár. Mindenkit csak egy helyre vehettek fel, az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, aminél a pontszáma elérte a megállapított ponthatárt.

A bekerülést segíti, hogy idéntől megszűnt a minimumponthatár: alap- és osztatlan képzésekre korábban nem lehetett bejutni 280, felsőoktatási szakképzésre 240 pont alatt. Az egyetemek viszont maguk is meghatározhatnak minimumpontszámot, szakonként, így csak elvben lehet mostantól minimális elvárás nélkül bejutni.

A ponthatárok egyébként nem feltétlenül a képzések minőségét tükrözik: azt az adott képzésre jelentkezők felvételi összpontszáma, az általuk megjelölt jelentkezési sorrend és az adott szak kapacitásszáma határozza meg. Vannak olyan képzések, amiken csak kevés hallgató tanulmányait finanszírozza az állam - ott eleve magasan húzzák meg a ponthatárokat.