Sírás lesz ebből: olyan kritika került dicséretként Jordan Peterson könyvére, ami valójában arról szólt, hogy a kanadai influenszer filozófiája hülyeség

filozófia
2023 augusztus 16., 17:07
  • Két kritikus, akik írtak Jordan B. Peterson könyvéről, azt állítja, hogy a cikkeiket a kötet borítóján félrevezető módon idézték.
  • A Beyond Order: 12 More Rules For Life (Túl a renden: újabb 12 szabály az élethez) puhakötésű kiadásának borítóján a Timesban és a New Statesmanben megjelent kritikákból származó idézeteket használtak.
  • A könyv borítója a Times egy sorát idézte, ami szerint a könyv „az élet értelmének filozófiája”, de az már nem szerepel ott, hogy a kritika szerint ez a filozófia hülyeség (bonkers).
  • Peterson és a Penguin kiadó még nem válaszolt a BBC megkeresésére.

A tavaly májusban papírkötésben megjelent könyv címlapján Johanna Thomas-Corr recenzióját idézték, aki szerint a könyv piacra dobására kiválasztott idézet a 2500 szavas recenziójának „durva félrevezetése”, és el kellene távolítani róla.

link Forrás

A cikke szerint a könyv nem szándékosan komikus, Peterson pedig több oldalon át is őrjöngött. „Gyávának tűnik, hogy nem hajlandó részletekkel foglalkozni vagy ellenérvekkel szembesülni” – írta a nő Petersonról, aki a kritika szerint „többször is azonosítja a férfiasságot a renddel, a nőiességet a káosszal, és egyértelművé teszi, hogy szerinte melyik oldalt kellene előnyben részesítenünk”. De Thomas-Corr értékelése tartalmazott némi dicséretet, és éppen ezeket a részeket idézték a puhafedeles borítón.

A könyvön James Marriott Timesban megjelent recenziójának egy sora is szerepel: „Az élet értelmének filozófiája… a legvilágosabb és legmeghatóbb próza, amit Peterson valaha írt.” De Marriot szerint a szelektív idézettel „elfedték” azt a tényt, hogy a kritika nagyrészt negatív volt. Egy azóta törölt posztban Marriott tréfásan dicsérte „Jordan Peterson kiadójának hihetetlen munkáját”, és azt írta: „Az erről az őrült könyvről írt kritikám valószínűleg a legnegatívabb dolog, amit valaha írtam.”

A teljes recenzió Peterson írását úgy jellemezte, mint ami „ismétlődő, változatlan, ritmustalan, átláthatatlan és saját fontossága fojtogató érzésének megszállottja”. Marriott csak az egyik fejezetet dicsérő bekezdésben írta azt, hogy a szöveg a legjobb próza, amit Peterson írt. A cikk szerint a könyv „a gondolatokat, a véletlenszerű előítéleteket és az őszinte betekintést határozottan rozoga struktúrába hegeszti össze”, és a cikkben többször szerepel a „bonkers” (kb. hülyeség) szó Peterson filozófiájának leírására.

Jordan Peterson elsírja magát egy interjún 2022 augusztusában.
photo_camera Jordan Peterson elsírja magát egy interjún 2022 augusztusában. Fotó: Lex Fridman/Youtube

A kanadai pszichológiaprofesszor életmódtanácsadó influenszerré vált az észak-amerikai kultúrharcos kérdésekről alkotott véleményének köszönhetően. A 61 éves férfit eközben az ellentmondásos megnyilvánulásai és nyilvános összeomlásai miatt sokan gúnyolják. Budapesten Orbánnal is találkozott, aki szerinte megpróbálja visszaadni a magyar kultúra metafizikai megalapozottságát. Később hosszan kezelték súlyos gyógyszerfüggőséggel, 2020 második felében lett jobban. Nagyra tartja Novák Katalint, aki tavaly kitüntette. (BBC)