Négy év alatt készült el, 80 millióba került a VIII. kerületi gyalogátkelőhely

belföld
2023 augusztus 31., 04:00

Meghívó zebraünnepre. Ezzel a tárggyal kaptunk levelet egy csütörtöki eseményről. Az ünneplés apropója – bármilyen abszurd is első hallásra – egy gyalogátkelő a VIII. kerületi Orczy út és Kőris utca kereszteződésében.

Köszöntőbeszédeket mond a kerületi polgármester, a helyettese, a választókerület képviselője, a BKK szakszóvivője. Lesz fotózás, közös átsétálás a zebrán, állófogadás a Gólya tetőteraszán.

Lehet mindezeken nevetgélni, de rövid keresés után kiderül, hogy nem akármilyen zebra ez. A 2019-es önkormányzati választás előtt ez volt Camara-Bereczki Ferenc Miklósnak, a körzet közös ellenzéki képviselőjelöltjének a legfőbb kampányígérete. Azaz négy év kellett a megválasztásától a megvalósulásig. De mindez semmi ahhoz képest, hogy a gyalogátkelőhely 80 millió forintba, igen: 80 millió forintba került.Hogy lehet mindez? – jártuk körül a kérdést az ünneprontás szándéka nélkül Camara-Bereczki Ferenc Miklós józsefvárosi önkormányzati képviselővel, az MSZP elnökségi tagjával.

Honnan jött az ötlet 2019-ben, hogy egy zebrával kampányoljon?

Itt lakom a környéken, a Kálvária térnél. Már gyerekkoromban is probléma volt, hogy az Orczy úton a Kőris utcánál szabálytalanul átszaladnak az emberek, messze van ugyanis a gyalogátkelőhely. Akkoriban még csak egy CBA és a Budapest TV volt a túloldalon. Az idő előrehaladtával egyre több minden lett, van egy benzinkút, dohánybolt, gíroszos, a Kazán és a Gólya Közösségi Ház, 2020 óta az Aldi is. Sosem történt halálos kimenetelű baleset, de rendszeresek voltak a kisebb-nagyobb gázolások, karambolok, koccanások. Legutóbb idén tavasszal volt komolyabb baleset.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.