Putyin csak akkor állítja vissza a gabonaegyezményt, ha az orosz export is könnyítést kap

külföld
2023 szeptember 04., 17:34

Miután Vlagyimir Putyin hétfőn Szocsiban tárgyalt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, azt mondta nem állítják helyre a gabonaegyezményt, ami alapján biztonságosan szállíthatott gabonát a Fekete-tengeren keresztül. Az orosz vezető azt akarja, hogy a Nyugat az orosz mezőgazdasági exportot is könnyítse meg. Júliusban az oroszok arra hivatkozva léptek ki az egyezményből, hogy a saját élelmiszer- és műtrágyaexportja komoly akadályokba ütközik.

Ugyanakkor Erdoğan a tárgylás után arról beszélt, hogy szerinte hamarosan fel lehet éleszteni azt a gabonamegállapodást. A török elnök úgy látja, Oroszország elvárásai mindenki számára ismertek, és a hiányosságokat meg kell szüntetni. Erdogan arról is beszélt, hogy Ukrajnának enyhítenie kellene tárgyalási pozícióját Oroszországgal szemben a gabonaexportról szóló tárgyalásokon. Hozzátette, hogy több gabonát kell Afrikába szállítani, nem pedig európai országokba.

photo_camera Fotó: MURAT CETIN MUHURDAR/AFP

Bár a szankciók nem vonatkoznak az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportra, és Oroszország tavaly rekordmennyiségű búzát exportált, a orosz mezőgazdasági exportőrök szerint a kifizetésekre, a logisztikára és a biztosításra vonatkozó korlátozások akadályozták a szállításokat. Putyin szerint Oroszország 130 millió tonna gabonatermésre számít az idén, amelyből 60 millió tonna exportálható. (Reuters/France24)