Az éttermekhez hasonlóan a szállodákban is lehet majd szervizdíj

belföld
2023 szeptember 17., 12:41

Az éttermekben megszokott 10-15 százalékos szervizdíj mintájára szeretne bevezetni a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a szállodákban is szervizdíjat, de csak 2-4 százalékosat – írja a hvg.hu a Világgazdaság podcastja alapján.

Flesch Tamás, a szövetség elnöke szerint ezzel a munkabérnél kedvezőbb adózású többletfizetést adhatnának a dolgozóknak, amivel a munkaerőhiányos időszakban lehetne segíteni az iparágon.

Flesch szerint szükség lenne az átlagárak folyamatos növelésére, hogy az iparág vissza tudjon pattanni a járvány előtti teljesítményhez, ezt azonban nehezíti, hogy a magyar vendégek elérkeztek arra a pontra, ahol nem tudnak többet fizetni. Budapesten a vendégéjszakák 90 százalékát külföldiek adják, ott euróban 15-20 százalékos áremelést tart reálisnak. Szerinte a helyzetet nehezíti, hogy az Airbnb-lakások üzemeltetői támogatott rezsivel gazdálkodhatnak, míg a szállodák piaci árat fizetnek az energiáért.

Arról is beszélt, hogy szerinte hiányzik Budapestről a bevásárlóturizmus, és a főváros megérdemelné, „hogy legyen egy olyan luxus utcája, ahol sétálni, kávézni lehet, cukrászdába beülni”.