A regnáló polgármester lett Diósd díszpolgára

vidék
2023 szeptember 18., 19:46

„A képviselő-testület 153/2023. (VIII.29.) számú határozatával Spéth Géza részére, 2023. évben díszpolgári címet adományozott. A képviselő-testület nevében gratulálunk és köszönjük az elmúlt 33 évet, amit városunk szolgálatában tett!”

jelentette be Diósd Város Önkormányzata.

photo_camera Fotó: Spéth Géza polgármester/Facebook

A 6. ciklusát töltő polgármester így hát önmagát avathatta a mai napon díszpolgárrá, sőt díszpolgármesterré, ha volna ilyen titulus. A ritka döntést egyébként jogszabály nem tiltja, így születik meg a döntés: „A díszpolgári cím adományozására irányuló javaslatokat az e célra létrehozott Előkészítő Bizottság véleményezi. Az Előkészítő Bizottság ajánlása alapján az adományozásra a polgármester tesz javaslatot a képviselő-testületnek. Az adományozásra irányuló előterjesztésben a megalapozott döntéshez szükséges részletességgel be kell mutatni a jelölt személy életútját, valamint a díszpolgári cím alapjául szolgáló érdemeket. A díszpolgári cím odaítéléséről a képviselő-testület minősített többséggel határoz.”

Spéthnek a regnáló alpolgármester, a tavaly szintén díszpolgári címmel kitüntett Vraga Dániel adta át a címet. Egyébként Diósd volt alpolgármestere, a 2021-ben elhunyt Albitz Tibor is a város díszpolgára volt.

Emailben megkerestük Spéth Géza polgármestert, hogy megtudjuk, meglepte-e a képviselőtestület döntése és minek tulajdonítja a váratlan sikert. Amennyiben érkezik majd válasz, a cikket frissítjük.