Betiltott egy neonáci szervezetet a német belügy

külföld
2023 szeptember 19., 09:32

Betiltották a Hammerskins Deutschland nevű szélsőjobboldali szervezetet Németországban, és rendőri műveletet indítottak a feloszlatására - közölte kedden a szövetségi belügyminisztérium. A szervezet felszámolására kora reggel egyszerre tíz tartományban, 28 helyszínen kezdtek házkutatást. A szervezet betiltását és a vezetői elleni razziát amerikai hatóságokkal együtt készítették elő, a munka több mint egy éve kezdődött.

photo_camera Fotó: PAUL ZINKEN/dpa Picture-Alliance via AFP

A Hammerskins Deutschland az Egyesült Államokban 1988-ban alapított Hammerskins Nation németországi ága, és egész Európában vezető szerepet tölt be a szélsőjobboldali szubkultúrában. A hatóságok szerint a Hammerskins tagjai rasszista és nemzetiszocialista világnézetet hirdetnek, a hozzájuk kapcsolódó együttesek szövegeikben is rasszista nézeteket terjesztenek. Az ország legnagyobb szélsőjobboldali küzdősportgálája, a Nibelungok csatája szintén hozzájuk köthető.

A belügyminisztérium szerint tevékenysége ellentétes Németország alkotmányos rendjével, a népek egymás közti megértésének eszméjével és egyes büntetőjogi szabályokkal. Egyes tagoknak fegyverei is lehettek.

Véget vetünk egy nemzetközileg aktív neonáci egyesület embertelen tevékenységének Németországban” - idézték a közleményben Nancy Faesert, a tárca vezetőjét, aki kiemelte, hogy továbbra is a szélsőjobboldal fenyegeti leginkább a demokráciát hazájában. (Tagesschau/MTI)