Robert Fico pártja, a Smer nyerte a szlovák parlamenti választást

POLITIKA
2023 október 01., 01:05

A Robert Fico volt miniszterelnök vezette Smer a vártnál sokkal magabiztosabban, 23,37 százalékkal nyert. Az exit poll még a liberális Progresszív Szlovákiát hozta ki győztesnek, mint utóbb kiderült, ez nagyon messze állt a valóságtól.

Robert Fico volt miniszterelnök, a Smer vezére érkezik a párt pozsonyi székházához.
photo_camera Robert Fico volt miniszterelnök, a Smer vezére érkezik a párt pozsonyi székházához Fotó: Martin Divisek/MTI/MTVA
  • Smer 23,37 százalék – 42 mandátum
  • Progresszív Szlovákia 16,86 – 31 mandátum
  • Hang (Hlas) – Szociáldemokrácia 15,03 – 27 mandátum
  • Egyszerű Emberek és szövetségesei 9,05 – 16 mandátum
  • Kereszténydemokrata Mozgalom 6,92 – 13 mandátum
  • Szabadság és Szolidaritás 6,13 – 11 mandátum
  • Szlovák Nemzeti Párt 5,68 – 10 mandátum

Az eredetileg bejutásra esélyes szélsőjobboldali Republika és a populista Sme Rodina nem jutott a parlamentbe, ahogy a magyar Szövetség sem.

Az eredmények összeszámolása nagyon lassan haladt, több elnök, így maga Robert Fico is beszéd nélkül hagyta ott pártja eredményváróját, majd hajnalban visszatért ünnepelni. A Smer természetes szövetségese a belőle kivált Hlas, kettejüknek 69 mandátumuk van, a kormányzáshoz 76 kell, vagyis megegyezésük esetén egy harmadik pártot be kell még vonniuk.

A bejutottak közül a Hang mellett a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt és a Kereszténydemokrata Mozgalom sem zárkózott el a választás előtt egy Smerrel kötött koalíciótól. A Hlas egy politikusa az eredmények ismeretében azt nyilatkozta: az Egyszerű Emberekkel és a Szlovák Nemzeti Párttal kizárt a koalíció.

A Smer és a Hlas közötti együttműködést nehezíti, hogy a két pártelnök, Fico és Peter Pellegrini régi sérelmeik miatt beszélőviszonyban sincsenek. Korában rebesgettek egy olyan háttéralkut, hogy a két párt koalíciójában Pellegrini személyesen nem venne részt, cserébe a Smer jövőre támogatná egykori politikusa elnökjelöltségét.

Robert Fico (sötétkék pólóban) és párttársai énekelnek a párt központjában
photo_camera Robert Fico (sötétkék pólóban) és párttársai énekelnek a párt központjában Fotó: TOMAS BENEDIKOVIC/AFP

A nyugatos, liberális erőknek nagy kudarc ez a választás. Az exit pollok által győztesnek kihozott Progresszív Szlovákiát vezető Michal Šimečká és a Szabadság és Szolidaritás elnöke, Richard Sulík jobb eredményt vártak. Sulík egyenesen így nyilatkozott: „Az eredményt feltartott mutatóujjként értelmezzük, hogy jobban is igyekezhetnénk”.

Zuzana Čaputová, Szlovákia nyugatos köztársasági elnöke, a Progresszív Szlovákia egykori tagja már a választás előtt világossá tette: mindenképpen a győztesnek ad kormányalakítási megbízást, nem kezd matekozni, hogy kinek van nagyobb esélye kormányt alakítani.

Még soha nem volt ilyen hosszú kampány az 1993-ban függetlenné vált Szlovákiában. Az Eduard Heger vezette kormány tavaly decemberben bukott meg, januárban döntöttek az előrehozott választásokról, azóta tartott. A kétezres években még magyargyűlölőként megismert Robert Fico oroszbarátságáról és Orbán Viktorhoz hasonló politikájáról mi is írtunk, ahogy a választás előtt pár héttel vád alá helyezett titkosszolgálati és rendőri vezetők ügyéről, az úgynevezett rendőrháborúról és a Fico és Orbán politikájával rokon vonásokat mutató Gyimesi Györgyről, aki a magyar Szövetség listájának utolsó helyéről akart bejutni a szlovák parlamentbe.