Hat lopott festményt hagytak a híres holland műkincsdetektív házánál

MŰVÉSZET
2023 október 17., 16:45

Arthur Brand elérte a szakmájában azt a szintet, amikor már olyan híres, hogy ki se kell lépnie a házából, hogy sikert arasson. A műkincsdetektív, aki múlt hónapban azzal került ismét az újságokba, hogy sikerült visszaszereznie egy, a járvány alatt ellopott, azóta egy IKEA-zsákban tárolt Van Gogh-festményt, nemrég úgy "talált meg" hat lopott képet, hogy közben a kanapén ült és focimeccset nézett. A tolvajok ugyanis a házához küldték a festményeket.

Arthur Brandről, akit a műkincs világ Indiana Jones-ának is neveznek, már többször írtunk korábban, például amikor visszaszerzett egy 20 éve egy szaúdi sejk jachtjáról ellopott Picasso-képet, vagy amikor a Hitler birodalmi kancelláriája elől eltűnt szobrok után kutatva jutott el egy német nyugdíjashoz, aki egy Párduc tankot tartott a pincéjében.

A Hollandia északi részén található Medemblikből, a városházáról múlt hónapban loptak el ismeretlenek hat festményt. Ezek pénzben mérve nem voltak igazán értékesek, a képek együttes értéke nagyjából 100 ezer euró, ami nem akkora nagy zsákmány, ha műkincslopásról van szó. Művészettörténeti szempontból viszont nagyon fontos alkotások, köztük volt például egy ritka portré, amin Frízia kr.u. 719-ben elhunyt királyát, Radbodot ábrázolja, aki nem szerepel túl sok festményen.

photo_camera Arthur Brand műkincsdetektív a megkerült képekkel Fotó: -/AFP

A műkincslopás után Brand azt nyilatkozta a holland sajtónak, hogy a tolvajok jobban jártak volna, ha hat biciklit kötnek inkább el, mert azokat egyszerűbben el tudnák adni a feketepiacon, mint ezeket a képeket.A tolvajok olvashatták Brand nyilatkozatát, és elég meggyőzőnek találhatták, mert egyszerűen elküldték a lopott képeket a nyomozónak. Ahogy már említettem, Brand éppen focimeccset nézett otthon egy péntek este, amikor valaki csöngetett, és azt mondta, hogy kellene egy kis segítség lepakolni a teherautóról a lopott képeket.

Brand most azt nyilatkozta, hogy a lopás persze bűn, de azzal, hogy visszaküldték, és nem megsemmisítették az eladhatatlan képeket, a tolvajok azért valami jót is cselekedtek. A műkincsdetektív azt mondta, nem veszi át a képek nyomravezetőjének járó 10 ezer eurós díjat. (Guardian)