Érkezik az újabb nemzeti konzultáció, hogy Orbán Viktor orkánszerű ellenszélben is tárgyalni tudjon Brüsszelben

POLITIKA
2023 október 27., 06:41

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában az ukrajnai háborúról, a menekültkérdésről, a kínai gazdasági kapcsolatokról és a CSOK Pluszról beszélt Orbán Viktor, aki mellesleg egy új Nemzeti Konzultációt is bejelentett.

Orbán elmondta, hogy az uniós vezetők csütörtöki csúcstalálkozóján nagy volt a vita az ukrán támogatások kérdésében. Szerinte megbukott a brüsszeliek stratégiája, miszerint az ukránok harcolnak, az Európai Unió pedig pénzzel és katonai eszközökkel támogatja őket.

Orbán szerint ez már nem reális, mert az ukránok nem fognak a fronton győzni. Ezt már a brüsszeli politikusok is látják, csak nem merik beismerni. Szerinte B-tervet kellene készíteni, és utána lehetne tárgyalni a pénzügyi támogatásokról. Addig viszont nem látja indokát, hogy pénzt küldjünk Ukrajnának.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerinte vezetői probléma van Brüsszelben, a politikusok nem tudják megoldani a háborús helyzet jelentette új problémákat. Orbán szerint fontos lesz a júniusi EP-választás, mert annak a segítségével tudnak olyan politikusokat döntési helyzetbe juttatni, akik hatékonyan hangolják össze az uniós miniszterelnökök munkáját.

photo_camera Forrás: Orbán Viktor/Youtube

Orbán bejelentette, hogy lesz újabb nemzeti konzultáció. Ezzel az eszközzel eddig is milliók támogatottságát tudta megszerezni a magyar kormány, erre pedig most is szükség lesz, mert úgy érzi, orkánszerű ellenszélben kell tárgyalnia Brüsszelben.

Orbán az aktuális helyzetet tömören össze is foglalta:

„Brüsszelben még sokat kell harcolni a magunkfajta egyszerű vidéki legényeknek, akik két lábon állunk a földön, hogy megértessük, hogy működik az élet valójában."

A bevándorlással kapcsolatban elmondta, hogy a migrációs csatát megnyerte a magyar kormány, hiszen már majdnem minden európai ország azt képviseli, mint Magyarország 2015-ben. Orbán csak azt nem érti, a nyugati országok miért nem cselekednek eszerint.

A magyar modell szerint a menekülteket nem szabad beengedni, ameddig a belépési igényüket nem bírálták el. Orbán szerint ezt a módszert kellene Nyugat-Európában is alkalmazni, mert a kitoloncolás nem fog működni, hiszen „a fogkrém nem megy vissza a tubusba".

Beszélt arról is, hogy az embereket nem lehet gyurmaként formálni, mert van múltjuk és kultúrájuk. Kiemelte, hogy az iszlám kultúrát nagyra tartja, de nem kell Európába hozni. A más civilizációból érkező menekültek ugyanis konfliktusokat generálnak.

Orbán beszélt Kínáról is. Szerinte néha még a kommunizmusban is lehet egy-két jó dolgot találni, ilyen például a kínai-magyar kapcsolati örökség. Ez most nagy segítség Magyarországnak, ugyanis Kína hamarosan a világ legnagyobb gazdasági hatalma lesz.

Szerinte a következő évek legnagyobb kérdése, hogy ki tudja tárolni a megtermelt zöld energiát. Kína ebben élen jár, ezért együtt kell működnünk a kínai technológiával.

Végül a szerdán bejelentett CSOK Pluszról is beszélt a miniszterelnök. Elmondta, hogy 1 évig dolgoztak az új konstrukción, amelyre azért volt szükség, mert a városi CSOK már nem volt vonzó az embereknek.