Bocsánatot kértek a portugál rendőrök a 16 éve eltűnt Madeleine McCann korábban gyanúsított szüleitől

külföld
2023 október 30., 14:21

Portugál rendőrök egy csoportja Liszabonból Londonba utazott, hogy bocsánatot kérjen a 16 éve eltűnt Madeleine McCann szüleitől, amiért 2007 őszén őket gyanúsították az ügyben.

photo_camera Gerry és Kate McCann, az eltűnt lány szülei. Fotó: VASCO CELIO/AFP

Az akkor hároméves brit kislány eltűnése pont emiatt a gyanúsítás miatt kapott nagy nemzetközi figyelmet, de egy évvel később a rendőrség bizonyítékok hiányában ejtette a vádakat Gerry és Kate McCannnal szemben.

Madeleine McCann a dél-portugáliai Praia de Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából tűnt el 2007 májusában, néhány nappal a negyedik születésnapja előtt. A német rendőrség 2020-ban úgy ítélte meg, hogy Madeleine halott.

Idén júniusban a hatóságok több tárgyat is megvizsgáltak egy portugál víztározóban. 2022-ben portugál tisztviselők Christian Brückert, egy erőszaktevésért elítélt német férfit gyanúsítottak. A férfi jelenleg 7 éves börtönbüntetését tölti, miután kiderült, hogy 2005-ben megerőszakolt egy 72 éves amerikai nőt pont abban a régióban, ahol a kislány is eltűnt.

Miután a portugál hatóságok már nem McCannenékat gyanúsították, egy nyomozó ismét rájuk terelte a gyanút. A család rágalmazással vádolta a nyomozót, de mind az emberi jogok európai bírósága, mind pedig a portugál legfelsőbb bíróság ejtette a pert.

„Nehéz leírni, mennyire kétségbeejtő volt, hogy arguidosnak [gyanúsítottnak] neveztek, majd a médiában a saját lányunk elrablásának gyanúsítottjaként állítottak be minket” - mondta korábban az anya, aki szerint mindez ráadásul káros hatással volt a nyomozásra.

Az ügy egyik német ügyésze a BBC-nek azt mondta, jó jel, hogy bocsánatot kértek a portugál rendőrök. „Ez azt mutatja, hogy Portugáliában előrelépés van a McCann-ügyben” - mondta Hans Christian Wolters. (Guardian)