Végre: adómentes lesz a lottóötös, és kevesebbet kell adózni a műkincsimport után

gazdaság
2023 november 03., 08:37

A kormány a héten beterjesztette a parlamentnek az őszi adócsomagját, ami a Népszava szemléje szerint 300 oldalas, és kiderül belőle például az, hogy a bevételek visszaestek, miközben jövőre jelentős, a GDP 2 százalékát bőven meghaladó – 1600 milliárd forintos – hiánycsökkentést kell véghez vinni a kormánynak. De az is kiderül belőle, hogy a magyar kormány bevezeti a minimumadót, ennek köszönhetően jövőre plusz száz milliárdos adóbevételre tesz szert a költségvetés.

Illetve az is, hogy nem változnak sem a személyi jövedelemadó, sem az áfafizetés alapvető szabályai. Részleges módosításokra viszont javaslatot tesz a kormány. Így például szja-mentesek lesznek a jövőben az állami szerencsejátékon, vagyis a lottósorsoláson elért nyeremények. Az indoklás szerint a kormány a célja „a nagyobb játékkedv megteremtése, és ezen keresztül az állami bevételek növelése”.

Emellett 27 százalékról 18-ra csökkentik az áfát a túró rudi esetében, illetve csökkentik a műkincsek behozatalát terhelő adót, így a jövőben már elég csak 5 százalékos áfát fizetni, ha műkincseket hoznánk be az EU-n kívülről.