Karácsony Gergely szerint Orbán hazudott, amikor vele példálózott a külföldi buszsofőrökkel kapcsolatban

POLITIKA
2023 november 07., 11:35

„Tegnap a parlamentben a miniszterelnök ismét Budapestre hivatkozott, és már megint nem sikerült közelébe se lennie a valóságnak" - reagált Karácsony Gergely Orbán Viktor hétfői parlamenti felszólalására.

A miniszterelnök Kálmán Olga vendégmunkásokkal kapcsolatos kérdésére vágott vissza azzal, hogy éppen az ellenzéki vezetésű Budapest hozott 13 külföldi vendégmunkást buszsofőrnek.

Karácsony szerint az Orbán által emlegetett vendégmunkásokat nem a főváros, hanem a BKK-val szerződésben álló egyik szolgáltató, az ArrivaBus Kft. alkalmazza munkaerő-kölcsönzéssel.

Budapestnek pedig nem a külföldiekkel van baja, hanem a munkaerő-kölcsönzéssel mint munkáltatói konstrukcióval. Karácsony szerint az nem lehet minőségi munkahely, ahol a valódi munkáltató és a munkavállaló között nincs érdemi kapcsolat. Ez ugyanis kiszolgáltatottá teszi a dolgozókat és rombolja a munkavállalói jogokat.

Karácsony Gergely 2023. október 23-án, a főváros és a civil szervezetek közös megemlékezésén
photo_camera Karácsony Gergely 2023. október 23-án, a főváros és a civil szervezetek közös megemlékezésén Fotó: Kovács Bendegúz

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes még október elején nyilatkozta, hogy a városvezetés nem tartja jó iránynak a sofőrhiány külföldiekkel történő enyhítését. A politikus ezt azután mondta, hogy a BKK 450 budapesti buszát üzemeltető ArrivaBus Kft. bejelentette, novembertől indonéz és Fülöp-szigeteki buszsofőröket is alkalmaz majd a járatain.