Finnország lezárja az orosz határátkelőket, mert menedékkérőkkel árasztották el őket

külföld
2023 november 17., 06:56

Finnország kilenc közül négy oroszországi határátkelőt zár le, mert kezelhetetlenül sok menedékkérő jelent meg azokon – közölte Petteri Orpo miniszterelnök csütörtökön. Szerdán a finn elnök azt mondta, a menedékkérők számának növekedését orosz bosszúnak tartja, amiért Finnország és az Egyesült Államok közt védelmi együttműködési megállapodás készül, amely várhatóan a jövő évre élesedik. Ennek értelmében az Egyesült Államok használhatja majd Finnország területét és az ország katonai bázisait fegyverzet és felszerelés tárolására - ami értelemszerűen nem tetszik a Kremlnek, pláne az orosz-ukrán háború tükrében.

A finn-orosz határ finn oldala Lappeenranta közelében.
photo_camera A finn-orosz határ finn oldala Lappeenranta közelében. Fotó: VESA MOILANEN/AFP

Az ügyben megszólalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, aki szégyenletesnek nevezte, hogy „Oroszország instrumentalizálja a migránsokat”.

link Forrás

A négy átkelő, amelyek mindegyike Finnország délkeleti részén található, általában a két ország közötti legforgalmasabb átkelőhelyek. „A kormány ma úgy döntött, hogy Finnország lezár néhány keleti határátkelőhelyet. A keleti határ ezen része péntekről szombatra virradó éjjel zárva lesz" - mondta Orpo egy sajtótájékoztatón.

(Reuters)