A hútik lefoglaltak egy japán óriáshajót a Vörös-tengeren, mert szerintük az valójában izraeli

külföld
2023 november 20., 07:26

Izrael vasárnap közölte, hogy a jemeni hútik elfoglaltak egy brit tulajdonú és japán üzemeltetésű teherhajót a Vörös-tenger déli részén. Az incidenst „iráni terrorcselekménynek" minősítették. A hútik azt mondták, hogy lefoglaltak egy hajót az említett területen, és azt izraeli hajónak tartják. „A hajó legénységét az iszlám elveknek és értékeknek megfelelően kezeljük" - mondta a csoport szóvivője.

A Galaxy Leader nevű hajó tulajdonosa egy Man-szigeti székhelyű Ray Car Carriers nevű cég, amely a Tel-Avivban bejegyzett Ray Shipping egyik leányvállalata.

A Galaxy Leader 2018. november 27-én.
photo_camera A Galaxy Leader Fotó: Owen Foley/Reuters

Az üzemeltető japán Nippon Yusen cég közölte, hogy egy munkacsoportot hoztak létre, hogy minél többet tudjanak meg a többek között a Fülöp-szigetekről, Bulgáriából, Ukrajnából, Romániából és Mexikóból származó 25 fős személyzet hogylétéről. A hajó egy autószállító, ami épp rakomány nélkül tartott Európából India felé - mondta a cég szóvivője.

A múlt héten a húti vezetés közölte, hogy erőik további támadásokat fognak intézni Izrael ellen, és figyelmeztetett, hogy célba vehetnek izraeli hajókat a Vörös-tengeren. Azt mondták, minden olyan hajó, amely izraeli cégek tulajdonában van, izraeli zászlót visel, izraeli cégek üzemeltetik, vagy izraeli zászló alatt hajózik, célpont lehet.

(Reuters)