Szijjártó: Nemzeti érdek a stabil együttműködés megőrzése Magyarország és Oroszország között

POLITIKA
2023 november 30., 14:36

„Nemzeti érdek a stabil, kiszámítható, korrekt együttműködés megőrzése Magyarország és Oroszország között, a kormány elutasít minden nyomásgyakorlást ennek felszámolására vonatkozóan” - jelentette ki Szijjártó Péter, miután egyeztetett az orosz külügyminiszterrel csütörtökön Szkopjéban. A magyar külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tanácskozása előtt találkozott Szergej Lavrovval.

„Mi a külpolitikánkat a nemzeti érdek alapján hajtjuk végre, nem fogadunk el semmi nyomásgyakorlást kívülről, ezért Oroszországgal az elkövetkezendő időszakban ugyanúgy együttműködünk Magyarország energiaellátásának biztosítása terén, mint eddig”

- szögezte le.

photo_camera Fotó: orosz külügyminisztérium/AFP

Lavrov ígéretet tett arra, hogy Oroszország és az orosz vállalatok teljes mértékben teljesíteni fogják a megkötött szerződésekben foglalt kötelezettségeiket, menetrend szerint fogják szállítani a szükséges földgázt és kőolajat. Szijjártó végezetül kitért arra is, hogy az egyeztetésen tudatta orosz kollégájával, Magyarország továbbra is kiáll az ukrajnai béke mellett.

„Nekünk fontos, hogy térségünkben ne a fegyverek ropogjanak, hanem a béketárgyalások kezdődjenek meg végre (.) Magyarország minden nemzetközi szervezetben kiáll a kommunikációs csatornák nyitva tartása, a mielőbbi tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése mellett”

- mondta. (MTI)