Návai Anikó szerint főszerkesztője döntött a kitalált Scarlett Johansson-interjú közléséről

Média
2023 december 15., 09:09

Hónapokkal azután, hogy a Golden Globe-díj mögött álló szervezetből kikerült a szavazók közül, Návai Anikó megszólalt, és interjút adott a Népszavának.

photo_camera Fotó: Instagram/Návai Anikó

Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy Návait – két másik társával együtt – „a viselkedésükkel kapcsolatos panaszok miatt” raktak ki és emiatt vizsgálatot is folytattak, Návai most azt mondja, a Deadline akkor „téves információkat” közölt róla, ezt a tévedést pedig „a díj új tulajdonosa, a Golden Globes/Eldridge sajtóközleménye a www.goldenglobes.com honlapon nyilvánosan és teljesen a helyére tette”. (A Deadline cikkét azóta valóban eltávolították.)

Návai magyarázata szerint a Golden Globe-díjat a nyáron megvette az új tulaj, aki „felajánlotta a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) tagjainak, hogy átigazoljanak vagy távozzanak”. Návai azt mondta, már előtte fontolgatta, hogy nem folytatja a díj új tulajdonosánál, „és ez mostanra érett be teljesen”.

„Hollywoodi stúdiókkal és producerekkel fogok dolgozni, és ez a tevékenység etikai konfliktusban van azzal, hogy Golden Globe-szavazó maradjak. Ezért döntöttem úgy, hogy barátsággal kiszállok a csapatból.” Reagált arra is, hogy 2021-ben saját interjújaként adott el egy összeollózott cikket scarlett Johanssonról a Nők Lapjának. Miután ez akkor kiderült, a Nők lapja azonnal megszakított minden kapcsolatot Návaival. Návai akkor nem értette, mért baj, ha egy újságíró interjúzás helyett interjút ír korábban megjelent anyagok alapján, most pedig azt állította, „a Nők Lapja akkori főszerkesztője tisztában volt a szituációval”.

„Scarlett Johanssont huszonöt éve személyesen ismerem. Karrierje során öt tévéinterjút készítettem vele, és legalább 15-20 zárt körű sajtókonferenciáján vettem részt a szövetség egyetlen magyar tagjaként, tehát az anyag, amelyből ez a több évtizedet felölelő portré-interjú készült, Magyarország vonatkozásában exkluzív volt” – mondta Návai, aki azt állítja, akkor emailben tájékoztatta a Nők Lapja akkori főszerkesztőjét, hogy a Fekete özvegy című film kapcsán „nem kapott” „friss print interjút” Scarlett Johanssontól, és így „archív anyagaiból” kénytelen összeszedni az anyagot. Návai állítása szerint „a főszerkesztő döntése volt, hogy ebben a formában is közli” a cikket.

A kitalált Scarlett Johansson-interjú előtt Návai egyébként egy másik hasonló anyagot is készített: 2020-ban szintén a Nők Lapjában jelent meg egy „exkluzív Pierce Brosnan-interjú”, amit Návai úgy állított be, mintha személyesen beszélt volna a Hawaii egyik szigetén tartózkodó színésszel. Az írás viszont lényegében Susan R. Nepales hollywoodi tudósító pár héttel korábban a gmanetwork.com oldalon megjelent promóciós interjújának magyar fordítása volt.

Arra, hogy „többször kritizálták az egyéb interjúiban elhangzó válaszok kapcsán, hogy azok hasonlítanak más újságírók cikkeire”, Návai most a következő, egészen izgalmas választ adta:

„Évtizedeken keresztül az HFPA-tagok közösen készítették az interjúkat úgy, hogy azokon általában egy országból egy újságíró vett részt. Az internet térhódításával ez az exkluzivitás megszűnt. Így történhetett meg az, hogy az én kérdésemre adott válasz esetleg előbb jelent meg angolul az interneten, mint magyarul egy napilapban vagy egy magazinban. Egy sztár egy film kapcsán körülbelül 80-150 interjút ad, és bizony előfordul, hogy hasonló kérdésekre hasonlóan válaszol. Milyen kár, hogy eddig ezt senki nem kérdezte meg tőlem.”