Orbán és Lukasenko gratulált elsőként az azeri diktátor választási győzelméhez

külföld
február 07., 19:17

Orbán Viktoron kívül szerda este 8 óráig csak a fehérorosz diktátor, Alekszandr Lukasenko gratulált Ilham Aliyevnek, Azerbajdzsán újraválasztott elnökének. Aliyev az exit pollok alapján a voksok 93,9 százalékát szerezte meg, ez új rekordot jelent a 2008-as 89 százalékos eredményhez képest, írja az Eurasianet. Az előrehozott választásokat az elnök azzal indokolta, hogy egyrészt a korábban örmények lakta Hegyi-Karabah elfoglalásával Azerbajdzsán történelmében lezárult egy korszak, másrészt idén lesz 20 éve, hogy ő vezeti az országot.

photo_camera Fotó: TOFIK BABAYEV/AFP

Bár a győzelmet valószínűleg csak Aliyev hirtelen halála vehette volna el tőle, több tucat szavazóhelyiségben már-már leplezetlenül nyúltak a megszokott választási csalásokhoz. Egy felvételen látszik, hogy különböző szavazókörzetekben ugyanazok az emberek többször szavaznak, más videókon pedig az, ahogy a szavazókörzeti választási bizottságok tagjai szavazólapokat dobnak az urnákba.

Öt órakor már 71 százalékos részvételről tudósítottak a hatóságok, ez valószínűtlen adat, tekintettel arra, hogy a választás lefutott mivolta miatt a lakossági érdeklődés igencsak alacsony volt.

Újdonság, hogy Azerbajdzsán először tartott választásokat tavaly elfoglalt karabahi területein. E területek egy részét Azerbajdzsán a 2020-as második karabahi háború eredményeként szerezte vissza, majd 2023 szeptemberében egy villámoffenzívával az egész régiót elfoglalta, ami nyomán több mint százezer örmény menekült Örményországba.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Aliyev és családja Hankendiben – eltörölt örmény nevén Sztepanakertben –, a kihalt karabahi fővárosban adta le a voksát.

Ahogy most, Orbán Viktor a karabahi offenzíva után is gratulált barátjának. (Mellesleg a magyar miniszterelnök szerdán találkozott az örmény elnökkel, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatokat.)

Aliyev húsz éve vezeti az országot, ez idő alatt tetemes vagyont halmozott fel, melynek offshore cégeken keresztül londoni ingatlanokban tárolt részére a Pandora-iratok mutattak rá. Az utóbbi hónapokban a szokásosnál is súlyosabb támadások érték a médiát Azerbajdzsánban, miközben az utolsó „ellenzéki” pártok is mind a kormányt támogatják. Hogy Orbán mi mindent tanult és mi mindent tanulhatna még az azeri diktátortól, a választások előtt szedtük össze.