Kézről kézre jár Matolcsy Ádám körül a közpénzből felújított NER-kedvenc luxusétterem épülete

ingatlan
február 08., 14:24

Nagyértékű tranzakciót bonyolítottak le Matolcsy Ádám barátai tavaly év végén, aminek eredményeként egy újabb szereplő jelent meg a Várkert Bazár környékén. Az egész folyamatot a magántőkealapokon keresztül Száraz Istvánhoz kötődő Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. kezdte el azzal, hogy 2023. november 20-án megalapította a G-Omega VHZ Kft.-t a társasági formára jellemző 3 millió forintos törzstőkével, főtevékenysége pedig saját tulajdonú ingatlan, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése lett. A cégbíróság egyébként villámgyorsan, egy nap alatt be is jegyezte a Kft.-t az Opten adatbázisa szerint.

Innentől kezdve felpörögtek az események, hiszen két nappal később, november 22-én jelentős tőkeemelést hajtott végre a tulajdonos Vízház Zrt. Az viszont már a cégbíróságra benyújtott iratokból derült ki, hogy nem pénzben biztosították a G-Omega VHZ részére a 2,385 milliárd forintot, hanem egy ingatlanapport formájában. Egyszerűbben megfogalmazva ez azt jelenti, hogy a cégbe bevittek egy ingatlant, ami a székhelyként is bejegyzett Ybl Miklós tér 9. szám alatt található műemlék-épület, melyben Matolcsy Ádám másik barátjaként ismertté vált Pintér Máté üzemelteti az egyébként NER-kedvenc Felix Kitchen luxuséttermet, ahol nemcsak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének tehetséges vállalkozói fordulnak meg, de a kormány tagjai is felbukkannak.

photo_camera Mészáros Lőrinc és felesége is kedveli a Felix Kitchent. Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Rogán Antal és Orbán Viktor falatozás után távozik a Felixből Fotó: Németh Dániel/444

Szintén a cégbírósági dokumentumokból derült ki, hogy az egykori Várkert Kaszinó épülete minimum 15 millió eurós értéket képvisel, ami a tavaly év végi értékbecslés idején 5,67 milliárd forintot jelentett. Itt érdemes kitérni arra egy gondolat erejéig, hogy 2016-ban az MNB-féle Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) 10,5 millió euróért, azaz bő 3 milliárd forintért vásárolta meg az épületet. Majd a felújítás eredetileg tervezett 600 millió forintja 1 milliárdosra hízott. Ezt követően 2020-ban adtak túl az alapítványok (pontosabban a vagyont kezelő Optima Befektetési Zrt.) az épületen - több más ingatlannal együtt -, a vevő ebben az esetben a Blue Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap volt, melyet Száraz István alapkezelője kezel.

Ezekből a számokból kiindulva durva becsléssel 40 százalékkal nőhetett az ingatlan értéke hat év leforgása alatt. A tőkeemelést tehát olyan módon hajtották végre, hogy ennek az ingatlan becsült értéknek 50 százalékával a törzstőkét emelték meg, 50 százaléka pedig a tőketartalékba került.

Bő egy héttel azután, hogy az ingatlant bevitték a cégbe, a közvetve Száraz István tulajdonában lévő Vízház Zrt. november 30-án eladta a G-Omega VHZ Kft.-t a jegybanki alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt.-nek, mely mindössze két hétig volt tulajdonos. December 14-én "üzletrész átruházás jogcímen" a SRES Zrt. szerezte meg a G-Omega VHZ 100 százalékos tulajdonrészét.

A SRES Zrt. nem ismeretlen társaság, tulajdonosa ugyanis az a Stofa György, akit gyakran emlegetnek Matolcsy Ádám és Száraz István baráti körének tagjaként. Stofa bútorgyártó cége állandó partnere Matolcsy Balaton Bútorának az állami és a jegybankos megrendeléseknél. Stofa egyébként nem most először bukkan fel a budai Vár környékén, 2022 decemberében ugyanis kisebbségi tulajdonos lett a Lánchíd 19 Design Hotel ingatlanját üzemeltető cégben. Korábban pedig közvetítő volt a magyar állam oroszoknak szánt letelepedési kötvényeinek értékesítésében.

Kiemelt videóink