Novák Katalin lemondása fontos következmény, de igazi válaszok továbbra sincsenek a kegyelmi ügyben

vélemény
február 11., 08:02

Szombaton megszakította hivatalos útját, hazarepült és délután bejelentette lemondását Novák Katalin, Magyarország hatodik köztársasági elnöke. Mindezt azután, hogy megírtuk, 2023. április 27-én elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki megpróbálta arra kényszeríteni a gondjaira bízott gyerekeket, hogy vonják vissza feljelentésüket Vásárhelyi János igazgató ellen. Vásárhelyi évekig a lehető legdurvább módon követett el szexuális visszaélést ezekkel a fiatalokkal szemben. Pár perccel később Varga Judit is bejelentette, visszavonul a közélettől, lemond országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-lista vezetéséről is. Vargának igazságügyi miniszterként lehetősége lett volna megakadályozni a K. Endrének nyújtott kegyelmet.

Orbán Viktor csütörtökön jelentette be, hogy alkotmánymódosítással akadályozná meg, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetése esetén kegyelmet lehessen osztogatni. A politika sajátos nyelvén a miniszterelnök, aki valójában kinevezte Novákot, rezzenéstelen arccal farolt ki mögüle, egyértelművé tette, hogy az ügyet eddig hűséges politikustársának kell elvinnie.

A kormányfő fejében most az járhat, hogy Novák és Varga lemondásával bizonyította táborának: a Fideszben van következménye a hibáknak. Akadt egy probléma, Orbán lépett, nincs több kérdés. De valóban nincs?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.