Tavaly visszaesett az építőipar, és a következő hónapok kilátásai sem jók

gazdaság
február 14., 08:17

Tavaly decemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 4,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, közölte szerdán a KSH. Az épületek építésének termelése 6, míg az egyéb építményeké 0,5 százalékkal csökkent.

A statisztikai hivatal jelentésében egy biztató és egy aggasztó adat is szerepel. A biztató az, hogy a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,1 százalékkal nagyobb volt a novemberinél, márpedig ennél jobb havi alapú változás csak egyszer volt tavaly (júliusban). A kedvezőtlen adat viszont az, hogy tavaly decemberben 23,5 százalékkal alacsonyabb volt az építőipari szerződésállomány értéke, mint egy évvel korábban – ez az adat a novemberinél rosszabb (az előző haviaknál viszont jobb).

link Forrás

A KSH adatközlése szerint tavaly az építőipar termelése 5 százalékkal kisebb volt a 2022-esnél. Ezen belül az épületek építése 5,6, az egyéb építményeké 3,8 százalékkal csökkent. Tavaly 11,2 százalékkal kisebb értékben kötöttek új szerződéseket, ezen belül az épületekre kötött szerződések volumene 16, az egyéb építményekre vonatkozóké 4,4 százalékkal esett vissza.

Amint az várható volt, az építőipar 2023-as termelési volumene elmaradt az egy évvel korábbitól. Ez feltehetőleg így marad 2024 első három negyedévében is, érdemi növekedés csak az év végén indulhat meg, reagált a KSH adataira Juhász Attila, a Piramis Építőház Kft. tulajdonos ügyvezetője, egyben az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.

A szakember szerint ennél gyorsabban állhat növekedési pályára a lakásépítés, „mert a kamatok csökkenése és az építőanyagárak esése a támogatásokkal párosulva javíthatják a lakosság építési kedvét”. Igaz, lesz is honnan talpra állni: az Újház építőanyag-kereskedelmi hálózat forgalmi adatai szerint a tavalyi utolsó negyedévben még nagyot esett az építkezések indulásakor jellemzően használt építőanyagok forgalma: „a szerkezetépítés és a tetőfedés árucsoportok volumene az utolsó negyedévben még 43,5, illetve 18,5 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest, ezen belül a falazóelemeké 48 százalékkal zuhant, azaz lényegében megfeleződött” – olvasható a KSH-adatokra reagáló közleményben.