A kormány nem tárgyalt az amerikai szenátorokkal, két nappal korábban viszont biztonsági együttműködésről egyeztetett a kínaiakkal

POLITIKA
február 19., 10:08

Kína szorosabbra fűzné rendészeti- és biztonságpolitikai együttműködését Magyarországgal. A javaslatot Vang Hsziahong kínai közbiztonsági miniszter pénteki találkozójukon tette Orbán Viktornak - írta meg a Reuters.

Hsziahong azt mondta, reméli, hogy az együttműködés új szintre juttathatja a kínai-magyar kétoldalú kapcsolatokat olyan területeken is, mint a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni küzdelem. A gyakorlatban ez biztonsági- és bűnüldözési kapacitásépítést is jelentene az Egy övezet, egy út program keretében.

Orbán Viktor (jobbra) fogadja Vang Hsziahongot (balra)
photo_camera Orbán Viktor (jobbra) fogadja Vang Hsziahongot (balra) Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Hsziahong pénteken találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel is. Megállapodásokat írtak alá a rendészeti együttműködés megerősítéséről és a közös járőrszolgálatról.

Mivel az aláírásról csak egy szűkszavú, konkrétumok nélküli közlemény jelent meg a tárca honlapján, megkerestük a Belügyminisztériumot. Amint választ kapunk a minisztériumtól, frissítjük a cikket.

Hsziahong látogatásának további külpolitikai jelentőséget adott, hogy a magyar kormány képviselői nem voltak hajlandóak találkozni a vasárnap Budapestre érkező amerikai szenátorokkal.

A kétpárti delegáció szívesen egyeztetett volna Svédország NATO-tagságáról, azonban Szijjártó Péter külügyminiszter előre megüzente nekik, hogy nem érdemes nyomásgyakorlással próbálkozniuk. Az északi ország NATO-csatlakozásához már csak a magyar parlament jóváhagyása hiányzik.