Magyar Péter: Nem a titkosszolgálatok emberei tárgyaltak velem, hanem egy miniszter

POLITIKA
február 20., 20:24

Magyar Péter a Facebookon reagált Kocsis Máté posztjára, miszerint a Nemzetbiztonsági Bizottság keddi ülésén a titkosszolgálatok vezetői azt mondták: nem igaz, amit Magyar a partizános interjúban állított, a titkosszolgálatok egyetlen tagja sem fenyegette meg őt a Karmelita Kolostorban.

Magyar Péter: Egy miniszter tárgyalt velem

„Kocsis Máté, mint az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja ma nagy dirrel-durral bejelentette, hogy hazugság, amit állítottam a Partizán interjúban és a titkosszolgálatok egyetlen tagja sem tárgyalt velem a Karmelita Kolostorban. A probléma ezzel csak az, hogy én ilyet nem is állítottam soha. (...) Soha nem mondtam olyat, hogy engem a titkosszolgálatok emberei megfenyegettek a Karmelita Kolostorban. Azt mondtam, hogy behívtak a Karmelita Kolostorba és azt mondták, hogy ha ezt meg ezt teszem, akkor ebből és abból választhatok. Nem, nem a titkosszolgálatok emberei tárgyaltak velem, hanem egy miniszter” – írta Magyar, de a minisztert nem nevezte meg.

Mit állítanak a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjai?

Az üléséről Sas Zoltán, a bizottság jobbikos elnöke ennyit írt: „A tanácskozáson részt vettek a katonai és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői is. A tájékoztatások szerint nem történt találkozó Magyar és a titkosszolgálatok munkatársai között a Karmelitában. (Magyar Péter ilyet nem is állított.) A szolgálatok nem végeztek jogellenes tevékenységet, a törvényeket betartva jártak el.”

Kocsis szerint a „Nemzetbiztonsági Bizottság tevékenysége, vizsgálatai, állásfoglalásai, döntései nem hiedelmekre, szóbeszédekre alapulnak, hanem tényekre, ezért - a bizottság ellenzéki képviselőivel is egyetértésben - az alábbi tájékoztatást” adta a meghallgatásról:„Műveleti feldolgozás nem zajlott Magyar Péterrel kapcsolatban, külső engedélyes eszköz használatára személyével összefüggésben nem került sor, illetve a hazai titkosszolgálatok egyetlen tagja sem folytatta le vele az általa említett személyes találkozót. Az ezzel ellentétes kijelentések nem fedik a valóságot.”

Mit mondott Magyar a partizános interjúban?

Magyar Péter és Gulyás Márton műsorvezető között az alábbi párbeszéd hangzik el az adás 34 percétől kezdve:

link Forrás

Gulyás: A posztodban azt írod, »volt szerencsém személyesen is megismerni a rendszer és a szolgálatok működését«, kifejtenéd, hogy ez alatt pontosan mit kell értenünk?"

Magyar: „Nem biztos, hogy ezt ki szeretném fejteni, egye nekünk volt egy különélésünk a volt feleségemmel 2020 elejétől pár hónapig, és utána sikerült rendezni a viszonyunkat. Történtek dolgok. Először ígértek, aztán az ellenkezője történt.

Gulyás: „Mit ígértek? És kik?”

Magyar: „Behívtak a Karmelita kolostorba, és azt mondták, hogy ha ez és ez fog történni, akkor ezt és ezt választhatom... És mondtam, hogy nem, nem szeretnék külföldre menni. És utána történt ennek az ellenkezője, nyilván, ha a cukros, vagy a cigis rendőr nem jó, akkor esetleg megpróbáljuk a botost”.

Gulyás: „És a bot milyen formában érkezett akkor?”

Magyar: „Több formában érkezett, a Diákhitel Központot vezettem akkor, a volt kollégáim tudnak erről mesélni”.

(Ezt a 444 is úgy értelmezte az interjú szemléjében, hogy a szolgálatoktól érkezett a fenyegetés.)

Magyar ezután arról beszélt, hogy a cégnél nem sokkal később ellenőrzést tartott a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Jól ismerte a KEHI vezetőjét, aki azt mondta neki, hogy a razzia egy figyelmeztetés volt, kapott egy telefont, hogy ki kell menni és le kell foglalni mindent, de ne csináljon semmit, mert nem lesz baj. „És nem is lett, mert rendeződött a kapcsolatunk” – mondta Varga Juditra utalva.