A közvetlen elnökválasztásért tüntettek az ellenzéki pártok a Kossuth téren

POLITIKA
február 25., 14:20

Több ellenzéki párt hirdetett tüntetést vasárnap délutánra a közvetlen köztársaságielnök-választásért, az eseményen a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd vesz részt, az LMP korábban jelezte, hogy távol marad.

A délután háromra nagyjából ezren gyűltek össze a téren, a tömegben több pártzászlót is lehetett látni. Később azért még érkeztek, de a villamosforgalmat így sem akadályozza a tömeg. Az eseményen a pártok mellett felszólal Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Iványi Gábor lelkész is.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Elsőként a DK-tól Dobrev Klára szólalt fel, aki arról beszélt, hogy a fideszes pedofilhálózat a fejétől bűzlik, és szerinte ennek a hálózatnak a végén Orbán Viktor áll. „105 nap van hátra, hogy az ország megmutassa, hogy jogosan szorong Orbán, Nincs harmadik út. Vagy ők vagy mi, aki ezt nem érti, nem tudja legyőzni Orbán rendszerét" - mondta. Dobrev szerint a cél az, hogy visszaszerezzék a gyerekek bizalmát, ez lesz a legnehezebb feladat.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Párbeszédtől Szabó Tímea azt mondta: ha Orbán ennyi emberéről kiderül, hogy bűnös, akkor az egész rendszer bűnös, ezért az igazi felelős Orbán Viktor. Szerinte Orbán rendszere azt üzeni, hogy nem az a probléma, hogy egy pedofilmosdató kegyelmet kapott, hanem az, hogy ez kiderült. Ezután az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy mára a szégyen nemzeti alapintézménnyé vált, és feltette a kérdést, hogy Orbán Viktor hogyan merészeli bármelyik baloldali politikustársát egy lapon emlegetni Novák Katalinnal és Varga Judittal. Minden tudásunk megvan ahhoz, hogy ezt a rendszert elküldjük, és jobban kormányozzunk náluk, mondta. Kunhalmi szerint aki azt mondja, hogy egyedül legyőzi a rendszert, az nem mond igazat. „Csak együtt tudjuk. Az ellenzék megosztottsága a gyerekeket hagyja magára". Egyúttal egységes EP-listát szorgalmazott.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A tüntetésből több mint egy óra telt el, amikor először elhangzott annak apropója, vagyis a közvetlen elnökválasztás. A momentumos Bedő Dávid arról is beszélt, hogy európai gyerekvédelmi hatóságát felállítását fogják kezdeményezni. Az eseményen felszólalt Iványi Gábor lelkész is, aki szerint Orbánnak távoznia kell, mert megcsúfolta mindazt, amiben hittünk. Közben a szakadó eső miatt egyre többen távoztak, pár száz fő maradt a Kossuth téren. A felszólalásokat Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője folytatta, aki azt mondta, egy dolgot ígérhetnek, hogy a Fidesszel ellentétben utána fognak menni a gyermekek ellen bűnözőknek. Utolsó előttiként a Varju László, a DK országgyűlési képviselője beszélt: Orbán rendszere mindennap megerőszakol minket - mondta.

A beszédeket Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere zárta. Szerinte „brüsszeli traktorosnak kell lenned, hogy a magyar miniszterelnök meghallgasson". utalva arra, hogy Orbán Viktor január végén brüsszeli látogatása alatt tüntető traktorosokkal találkozott. Karácsony szerint Budapest kiiratkozott az erkölcsét vesztett rendszerből, mert foglalkozik a reményüket vesztett emberek kétségbeesett próbálkozásaival. „Budapest azért köztársaság, hogy egyszer az egész ország az legyen" - folytatta. Majd azzal zárta beszédét: Navalnij azt mondta, ne adjátok fel. Nekünk is ez a feladatunk. A tüntetés ezután hivatalosan véget ért.

A kegyelmi botrány miatt február 10-én mondott le Novák Katalin, a kormánypártok a héten jelentették be, hogy Sulyok Tamás jogász, az Alkotmánybíróság elnöke lesz az államfőjelöltjük, akit már hétfőn meg is választhatnak. Annak hátteréről, hogy nálunk miért nem a nép választja a köztársasági elnököt, ebben a cikkünkben írtunk.

Kiemelt videóink