Demeter Szilárd átveszi a Nemzeti Múzeumot

belföld
február 27., 11:54

Demeter Szilárd nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum L. Simon László kirúgásával megüresedett főigazgatói pályázatát – írja az Index. Eszerint Csák János kulturális miniszter ezt már be is jelentette a Nemzeti Kulturális Tanács keddi ülésén.

Demeter győzelmével múzeumi összevonás is jöhet az Index cikke szerint, bár hogy mit mivel vonnának össze, nem világos. A döntést éppen a kirúgott L. Simon előlegezte meg egy múlt heti írásában:

"Nem tudom, hogy Demeter Szilárd valóban megpályázta-e az MNM főigazgatóságát, de róla nyugodtan állíthatjuk, hogy alkalmas lenne egy integráció levezénylésére, csak az a kérdés, mit mivel vonna össze"

- írta az ex-főigazgató, aki abba bukott bele, hogy 18 év alattiakat is beengedtek a Word Press Photo kiállítására, amit nagyjából az egész világon megnézhetnek, nálunk azonban a Mi Hazánk támadást indított ellene, mert melegeket ábrázoló fotók is voltak a képek között. Csák János miniszterként beleállt a szélsőjobbról jövő kezdeményezésbe, és kirúgta a korábbi fideszes kultúrpolitikust, az elmúlt években némiképp partvonalra került L. Simont.

Helyére egy még inkább vonalasnak számító másik fideszes kultúrpolitikus érkezhet a legnagyobb hagyományú magyar közgyűjtemény élére.

photo_camera Demeter Szilárd és Csák János egy korábbi felvételen. Fotó: Csák János/Facebook

A székelyudvarhelyi születésű Demeter Szilárdot 2018-ban nevezte ki Kásler Miklós a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) élére. Egy hónapja sincs, hogy ott is meghosszabbították a megbízatását, Csák János február elsején újabb öt évre nevezte ki.

Ekkor már be volt adva a pályázata a Nemzeti Múzeum vezetésére is, az tehát borítékolható, hogy a PIM-et és a Nemzeti Múzeumot együtt fogja vezetni.

Demeter emellett "a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős" miniszteri biztos is. Ezzel együtt az elmúlt időben több jel utalt arra, hogy Demeter befolyása más NER-es körökkel szemben visszaszorulóban van: az MTVA felmondta a PIM érdekeltségébe tartozó Petőfi Media Group műsorkészítési szerződését, a Hajógyári sziget szintén Demeter által felügyelt ingatlanfejlesztéseit pedig leállították.

Demeter Szilárd az Indexnek a szokásos formulával élve "a kinevezés hírét sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta". Beszéltünk a Nemzeti Múzeum két középvezetőjével: ők is csak az Index cikkéből tudták meg, hogy március 5-től már Demeter Szilárd lesz az intézmény vezetője, a döntés elmondásuk szerint teljes meglepetéssel érte őket.