Harmincezer felett a halálos áldozatok száma a Gázai övezetben a Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint

háború
február 29., 17:35

Október 7. óta több mint harmincezer palesztin halt meg a Gázai övezetben, közölte a Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium. Ez a terület 2,3 millió lakosának nagyjából 1,3 százalékát teszi ki - írja a BBC.

photo_camera Palesztinok a Kamal Edwan kórházban a Gázai övezet északi részén 2024. február 29-én, miután izraeli katonák állítólag tüzet nyitottak a gázai lakosokra, akik humanitárius segélyekkel megrakott teherautók felé igyekeztek. Fotó: -/AFP

A halottak száma a lap szerint feltehetően jóval magasabb, mivel a minisztérium csak a kórházi alkalmazottak által regisztrált holttesteket számolja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely régóta együttműködik a minisztériummal azt állítja, hogy az adatgyűjtési módszerek jól kidolgozottak, az eredmények hitelesnek mondhatók.

Az adatok nem tesznek különbséget a civilek és a katonák között, de az izraeli hadsereg szerint nagyjából tízezer terroristával végeztek a háború alatt. A minisztérium szerint a halottak többsége nő és gyermek, a regisztrált sebesültek száma pedig meghaladja a hetvenezret.