Svédországban megtiltották a civileknek a golyóálló mellény viselését

külföld
március 06., 06:03

A Svédországban tapasztalható bandaháborúk miatt egyre többen vásárolnak golyóálló mellényt, leginkább a bandatagok. A Guardian cikke szerint egyre több tinédzser, de gyerek is visel ilyen mellényt, mivel a fiatalabb generáció tagjait Svédországban „továbbra is vonzzák a bandák által elkövetett bűncselekmények”.

photo_camera Fotó: CHRISTINE OLSSON/AFP

Az ország déli részén azonban a rendőrség megtiltotta a civileknek, hogy golyóálló mellényt hordjanak, szerintük a háborús övezeteken kívül nincs helye a golyóálló mellénynek, mert az „félelmet kelt a közösségekben”.

Patrik Andersson, a déli Skåne megye rendőrségének hírszerzési főnöke szerint „a bűnözőknek nincs szüksége golyóálló mellényre”. Azt mondta, a mellények viselése a bandatagok között ahhoz vezetett, hogy több olyan lövöldözés történt, amikor fejre céloztak.

Andersson szerint a mellények – amik egyébként 10 ezer svéd koronába, vagyis körülbelül 350 ezer forintba is kerülhetnek újonnan – státuszszimbólummá váltak, a bandához tartozást jelentik.

Januárban és februárban 30 lövöldözés történt Svédországban, a lövöldözésekben négyen meghaltak és nyolcan megsebesültek.