Egy kolostorból újították volna meg a populizmust, Bannon most Orbánnal tárgyalt a jobboldali internacionálé új gladiátorképzőjéről

külföld
március 09., 10:18

Mielőtt Orbán Viktor egy péntek esti tribute-zenekaros nőnapi bromance-ra Trump floridai birtokára utazott, a washingtoni magyar nagykövetségen Steve Bannonnal, Trump egykori főtanácsadójával folytatott megbeszélést. Bannon saját szavai szerint a magyar miniszterelnök régi csodálója, többször járt Budapesten, emberei részt vettek a Fidesz 2019-es EP-kampányában is.

Ez az az időszak volt, amikor Trump egykori kampánytanácsadója, majd elnöki vezérstratégája a volt elnök kegyeit elvesztve Európa felé fordult, hogy segítsen megszervezni az új jobboldali egységfrontot, azt a nagy nemzetközi jobboldali internacionálét, ami Orbánnak is régi álma. Bannon ekkor azt remélte, hogy az európai parlamenti választáson egy új jobboldali blokk akár a szavazatok egyharmadát is begyűjtheti.

A nagy áttörés azonban végül nem következett be, így maradt a hosszabb távú építkezés, amire Bannon az új jobboldalt megerősíteni akaró Movement (Mozgalom) Alapítványát és egy politikai akadémiára vonatkozó projektet hozott létre.

Arról, hogy Orbán most miről pontosan beszélt Bannonal Washingtonban, korlátozott információk állnak rendelkezésre, de a nyilvánosságra hozott témák alapján nem kizárt, hogy ismét felmerült Bannon nemzetközi jobboldali projektjének egy magyar lába. Az amerikai stratéga szerint Orbán egyre népszerűbb Európában, az pedig azt mutatja, hogy a politikai középre behúzódó hagyományos konzervativizmus helyett a Trump által is képviselt populista irányzat egyre erősebb a kontinensen, és ez különösen a fiatalabb választók számára vonzó szerinte.

Április végén tartják Budapesten a CPAC Hungary konzervatív konferenciát és idei jobboldali seregszemlét, ezt már feltehetően az EP-kampány fogja meghatározni. Arról nem tudni, hogy erre Steve Bannon személyesen is eljönne (egyelőre Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke, valamint Geert Wilders, a holland választásokon győztes Szabadságpárt elnöke a legnagyobb nevek a lineupban, de még bővülni fog a lista), annyi biztos, hogy a CPAC előkerült Bannon és Orbán találkozóján is.

Előjött azonban a magyar miniszterelnökkel való megbeszélésen Bannon egyik kiemelt, de az elmúlt években kényszerűen jegelt projektje is, ami hamarosan újjáéledhet.

Éppen az Orbán-Bannon találkozó napján született Rómában egy bírósági ítélet, melyben Benjamin Harnwellt, Steve Bannon angol jobbkezét minden vád alól felmentették az ellene csalás vádjával folytatott perben. Az ügy arról a jobboldali akadémiáról szól, amit Bannon Harnwell konzervatív katolikus alapítványával együtt a Rómához közeli Trisulti kolostorban tervezett létrehozni. Ez lett volna az új jobboldali politikusok nemzetközi „gladiátoriskolája”, ahol többek között Matteo Salvini és Nigel Farage tartott volna előadásokat az új politikus generációnak a „zsidó-keresztény értékekről”, felvértezve őket a globalisták, Soros, Ferenc pápa, az EU, a BLM és más ideológiai rémek elleni harcukhoz.

A leromlott állapotban évő kolostort a pápával élesen szembenálló tradicionalista amerikai bíboros, Raymond Burke segítségével szerezték meg. Az olasz államnak fizetendő bérleti díjjal kapcsolatban azonban elszámolási viták keletkeztek, a per ekörül forgott - mígnem csütörtökön a közvélemény számára némileg váratlanul teljes felmentő ítélet született.

„Ez egy hatalmas győzelem” – kommentálta a hírt Bannon. „Az EU mély állama üldözött minket, hogy bezárjuk, megdermedtek attól, hogy egy akadémia populistákat, nacionalistákat képezzen”.

Bannonék most újra el akarják indítani a jobboldali akadémiájukat. A Politicónak arról beszéltek, hogy ez Trump újbóli elnökké választása után, 2025 elején lehet reális. Elsősorban online képzésekben gondolkodnak, hogy hol lesz a fizikai központ, még nem dőlt el - lehet Olaszországban, de máshol is. Amikor Bannon pár éve létrehozta a Movement Alapítványt, annak végül Brüsszelben lett ugyan a főhadiszállása, de az amerikai stratéga akkoriban arról beszélt, hogy legszívesebben Budapestre tenné a központját, ennek csak gyakorlati akadályai vannak.