Orbán Balázs szerint „az lenne a legjobb, ha Donald Trump visszatérne és békét teremtene”

POLITIKA
március 10., 09:06

„Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Donald Trump volt amerikai elnökkel és a Republikánus Párt jelenlegi elnökaspiránsával azt bizonyítja, hogy Magyarországnak sok barátja van az Egyesült Államokban” - mondta Orbán Balázs a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A kormányfő politikai igazgatója szerint nagy megtiszteltetés volt, hogy a korábbi amerikai elnök és a Republikánus Párt elnökaspiránsa a saját otthonában fogadta a magyar delegációt - írja az MTI.

photo_camera Fotó: Orbán Balázs/Facebook

A találkozó legfontosabb üzenete szerinte az volt, hogy „amíg Donald Trumpnak hívták az Egyesült Államok elnökét, addig a világ számos pontján (...) béke volt”. Orbán emellett elmondta, hogy szerinte Donald Trump olyan politikát folytatott, aminek az idején béke volt a Közel-Keleten és Ukrajnában is. „Amióta nem ő vezeti az Amerikai Egyesült Államokat, azóta sajnos ezeken a területeken nagyon rossz a helyzet, Ukrajnában több mint két éve tart a véres háború.”

„A magyar kormány álláspontja kezdettől fogva az, hogy minél előbb tűzszünetre, tárgyalásokra és diplomáciai megoldásra van szükség, de sajnos a liberális amerikai adminisztráció és Biden elnök ezt máshogy gondolja.” Orbán azt is elmondta, hogy az amerikai választópolgárok szabadon döntenek arról, hogy ki lesz a következő elnök, de

„mi azt gondoljuk, hogy a világnak, Európának és benne Magyarországnak is az lenne a legjobb, ha Donald Trump visszatérne és békét teremtene.”

„Mi is azt gondoljuk, hogy tárgyalni kellene az oroszokkal, illetve először tűzszünetről megállapodni, és a tűzszünet adta lehetőséget arra használni, hogy hosszú távon, hosszú évtizedekre a Nyugat, a NATO és az Oroszország közötti biztonsági viszony rendeződjön.” Valamint elmondta, hogy ez nem lesz könnyű tárgyalási folyamat, de szerinte minél előbb kezdünk bele, annál több emberéletet lehet megmenteni.

Orbán arra is kitért, hogy a Biden-adminisztráció részéről „ideológiai ellenségeskedést” tapasztalnak annak ellenére, hogy Magyarország jó NATO-szövetséges, azon kevés ország egyike, ami tavaly és idén is bőven két százalék fölött költ védelempolitikára, és részt vesz számos együttműködésben. Ráadásul a politikus szerint a demokratákhoz köthető körök finanszírozzák a magyar baloldalt, a kormány politikai ellenfeleit.


„Ki kell mondani világosan: egyet nem értés van a jelenlegi liberális adminisztráció meg a magyar kormány és a magyar emberek véleménye között” - azonban, ezen változtatni szeretnének.


Szerinte a Republikánus Pártban többen is modellként és fontos európai szövetségesként tekintenek Magyarországra. Majd hozzátette, hogy Európa nem engedheti meg magának, hogy elzárkózzon egy közvélemény-kutatásokat vezető volt elnöktől hét hónappal a választások előtt.

Orbán azt is elmondta, hogy a Trump találkozó előtt Washingtonban a konzervatív Heritage Alapítvány kerekasztal-beszélgetésén szóba került, hogy a Magyarországon az elmúlt 14 évben „kikísérletezett és működőképesnek bizonyult” konzervatív politika valamennyi ország számára példaként szolgálhat. Valamint szerinte ha visszatér a republikánus adminisztráció, akkor újabb lendületet kívánnak adni a magyar-amerikai kapcsolatoknak, kiküszöbölendő a Biden-kormány elmúlt évekbeli hátrányos politikáját.