Dezső András nem propagandista

vélemény
március 19., 11:57

Az oknyomozó újságíró hozzájut egy információhoz, amiből a szakmai szabályok betartása mellett cikket ír. Az ügyben érintett politikus dühös Facebook-poszttal reagál, amiben propagandistának nevezi az újságírót. Jól ismert történet, több százszor zajlott le az elmúlt években. Most mégis ott tartunk, hogy a propagandistázást máskor elutasító közönség egy jelentős része is a politikus mellé áll.A NER-ből egy hónapja látványosan távozó Magyar Péter volt az, aki hétfő este propagandistának nevezte Dezső Andrást, a hvg.hu újságíróját, miután a lap cikket közölt egy rendőrségi jelentésről, ami Magyar Péter és volt felesége, Varga Judit veszekedését örökíti meg. A cikket Magyar érezhetően a NER-es lejáratókampányokkal helyezte egy szintre követői számára. A személyéhez jelentős reményeket fűző közönség egy része pedig ezt azonnal készpénznek vette, és elképesztő dühhel fordult az újságíró felé. Egy olyan újságíró felé, aki az elmúlt években a hatalomnak kínos sztorik sorát szállította Rogán Antal ügyvédjének történetétől Kaleta Gábor ügyéig, és aki maga is volt titkosszolgálati akció áldozata.

Így működik egy propagandakampány?

A lejáratókampányok valóban a rendszer legsötétebb fegyverei. Az ilyen kampányok működését az elmúlt években alaposan megismerhettük, így pedig tudjuk, hogy vannak bizonyos jellegzetességei.

  • Például, hogy készítői jellemzően nem keresik fel az alanyt, akiről az anyag készül, mert éppen a maximális hatás a cél, nem pedig az, hogy az ő álláspontjával is árnyalják a történetet.
  • Hogy az ebben résztvevők rendszeresen nem vállalják a nevüket, a valótlan lejáratócikkeket közlő lapok sokszor még bíróság előtt is igyekeznek titkolni a szerzők személyét.
  • És gyakori az is, hogy már a kampányok alapjául szolgáló információ sem igaz.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.