Orbán Boszniába utazik, hogy átvegye kitüntetését a szeparatista-putyinista Milorad Dodiktól

POLITIKA
április 02., 18:53
Orbán Viktor fogadja Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét a Karmelita kolostorban 2023. október 2-án.
photo_camera Orbán Viktor fogadja Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét a Karmelita kolostorban 2023. október 2-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Csütörtök este Boszniába utazik Orbán Viktor miniszterelnök – írja kedd este az Oslobodenjére hivatkozva a Telex.

A magyar kormányfő látogatásának oka, hogy pénteken személyesen veszi át kitüntetését a Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökétől, Milorad Dodiktól, amit még január elején érdemelt ki.

Ugyanezt a legmagasabb rangú állami kitüntetést előző évben Vlagyimir Putyin orosz elnök vehette át.

Orbán és Dodik hosszú ideje szívélyes politikai-gazdasági kapcsolatot ápolnak egymással. Dodiknak, aki súlyos amerikai szankciók sújtanak, 45 milliárd forintos befektetést ígért oda a magyar kormányfő, miután meghívta a Karmelitába tavaly augusztus 20-án.

Dodik oroszbarátságáról sokat elárul, hogy még Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítéspolitikáért felelős biztosa is figyelmeztette emiatt.

Szeparatista törekvései miatt az USA tavaly év végén két F-16-os amerikai vadászgépet küldött Bosznia-Hercegovina légterébe egy amerikai-bosnyák kétoldalú hadgyakorlat részeként. Státuszáról sokat elárult, hogy novemberben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is aggasztónak nevezte Dodik oroszbarát manővereit a nemzetközi politikában.

A boszniai szerb kormány közleménye szerint Orbán mellett a csütörtök este Banja Lukába érkező magyar delegáció tagja lesz Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, továbbá 23 cég képviselője, az energetika, a mezőgazdaság, a pénzügy és az élelmiszeripar területéről. (Telex)