Botswana húszezer elefántot küldene Németországba, hogy megtudják, milyen velük élni

ÁLLAT
április 03., 06:55

Botswana elnöke azzal fenyegetőzött, hogy 20 ezer elefántot küld Németországba, miután az év elején a német környezetvédelmi minisztérium felvetette a vadásztrófeák behozatalának szigorúbb korlátozásának lehetőségét az orvvadászat miatt. Mokgweetsi Masisi szerint ugyanis a tilalom többek között Botswana elszegényedését jelentené.

Az afrikai vezető a német Bild című lapnak adott interjút, amelyben arról beszélt, hogy az eddig környezetvédelmi erőfeszítések is az elefántok számának robbanásszerű növekedéséhez vezettek, ezért a vadászat fontos eszköze lett az állomány kordában tartásának. Botswana 2014-ben betiltotta a trófeavadászatot, de 2019-ben a helyi közösségek nyomására feloldotta a korlátozásokat. Az ország most éves vadászati kvótákat ad ki.

Masisi szerint a túlszaporodott elefántok már így is károkat okoztak a terményekben és a lakott területeken is. „Nagyon könnyű Berlinben ülni, és véleményt alkotni a botswanai ügyekről. Megfizetjük az árát annak, hogy megőrizzük ezeket az állatokat a világ számára” – mondta. Hozzátette, hogy Németországnak ki kellene próbálnia az együttélést ezekkel az állatokkal, és „ez nem tréfa”.

Botswanában mintegy 130 ezer elefánt él, itt van a világ legnagyobb elefánt-populációja. Már 8000 elefántot ajánlottak fel Angolának és további 500-at Mozambiknak. „Szeretnénk tenni egy ilyen ajándékot Németországnak is” – mondta Masisi, hozzátéve, hogy „a nemet nem fogadják el válasznak”.

A berlini környezetvédelmi minisztérium szóvivője azt közölte, hogy Botswana eddig semmilyen aggályt nem vetett fel a javaslattal kapcsolatban, és továbbra is tárgyalásokat fognak folytatni az importországokkal. Németország egyébként a legnagyobb trófeaimportőr. (Guardian)