Botrány Tihanyban: a leköszönő polgármester lánya 60 százalékkal olcsóbban kaphat meg egy értékes telket

belföld
április 04., 11:55

A tihanyi önkormányzat csütörtökön délután dönt egy önkormányzati telek pályázati úton történő értékesítéséről. A március közepén lejárt jelentkezési határidőig egyetlen pályázat érkezett, így most az a kérdés, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat elfogadja-e az ajánlatot, értékesíti-e az ingatlant. Mindez látszólag egy hétköznapi történet, ám a mások által felháborítónak tartott momentumok miatt mégsem az.

Még januárban döntötte el az önkormányzat, hogy értékesíteni szeretné a 600 négyzetméteres belterületi, Szőlő utcai építési telket, amivel egyébként akad egy kis probléma. Nevezetesen, hogy az ingatlanra az E.ON-nak van vezetékjoga bejegyezve, és elektromos légvezeték húzódik keresztül egy acél tartóoszloppal. Ezt, mielőtt bárki építkezésbe kezdene, föld alá vitt vezetékkel kell kiváltani, ami az önkormányzat becslése szerint 25,4 millió forintba fog kerülni, és a pályázónak ezt a feladatot kötelező magára vállalnia.

Az E.ON légvezetékének kiváltása mellett más kötelemeket is rögzítettek a pályázati felhívásban:

  • 20 évig nem lehet eladni az ingatlant,
  • 4 évig beépítési kötelezettség él,
  • a pályázóknak rendelkezniük kell tihanyi lakóhellyel,
  • ugyanakkor nem lehetnek Tihanyon belül lakás, családi ház vagy építési telek tulajdonosai, sem pedig haszonélvezői,
  • minimum 10 évig állandó lakhelyként be kell jelentkezni az ingatlanba,
  • vállalniuk kell, hogy 20 évig nem használják az ingatlanra kerülő felépítményt fizető szálláshelyként, sem más üzleti célra.
A telek és környezete
photo_camera A telek és környezete Fotó: Google Maps

60 százalékos kedvezményt adott az önkormányzat

A januári forgalmi típusú értékbecslés szerint meghatározott vételár 67,5 millió forint, ám a pályázatban résztvevők számára az önkormányzat 60 százalékos kedvezményt biztosított. Vagyis a kikiáltási ár: kicsivel több mint 27 millió forint volt. Az önkormányzatnak az értékesítéssel nem elsősorban az önkormányzati kassza bevételeinek gyarapítása volt a cél, hanem egy – alapvetően – nemesnek is nevezhető gesztus. Mint a pályázati felhívásban fogalmaznak:

„a Tihanyban élő vagy Tihanyból elszármazó gyermekes fiatalok, gyermeket nevelő családok Tihany településen való önálló otthonteremtésének, letelepedésének elősegítése önkormányzati - telek - ingatlan értékesítésével”.

A jelek szerint azonban ezt a fajta szociális segítséget olyan személyek kaphatják meg, akik többek szerint nincsenek rászorulva: a leköszönő polgármester, Tósoki Imre lánya és férje.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.