A magyarok 70 százaléka szavazna az európai választásokon, de csak 46 százalékuknak van pozitív képe az EU-ról

POLITIKA
április 17., 08:37

Az aktuális geopolitikai helyzet miatt még fontosabb az EP-választásokon való részvétel - a megkérdezettek nyolcvan százaléka erre voksolt az Eurobarometer tíz európai országban készített friss felmérésén. Az Európai Parlament utolsó, a júniusi választások előtti felmérése szerint a választók tudatában vannak a jelenlegi geopolitikai kontextusnak, és aggódnak is miatta.

A kutatás szerint az állampolgárok hetvenhárom százalékának hatással vannak a mindennapi életére az uniós intézkedések. A résztvevőket leginkább a védelmi és biztonságpolitika, a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem, valamint a közegészségügy foglalkoztatja.

A június 6. és 9. között tartandó európai parlamenti választásokon már csak tízből hatan terveznek részt venni, de ez még mindig tizenegy százalékkal magasabb részvételi arányt vetít előre, mint legutóbb, 2019-ben. Azt az állítást, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzet még fontosabbá teszi a szavazást, minden tagállamban nagy többséggel támogatták. A magyar válaszadók hetven százaléka szavazna is az európai választásokon - az uniós átlag hatvan százalék -,

pozitív képe az EU-ról viszont csak a magyarok kevesebb mint felének, negyvenhat százalékának van.A hazai „közvéleményt” a közegészségügy, a munkahelyteremtés és gazdasági támogatás, és Európa jövőjének kérdése, azon belül is az energiaállátás biztonsága érdekli a legjobban - kilenc országban, köztük Dániában, Finnországban és Litvániában az uniós biztonságpolitikát és Ukrajna orosz invázióját tartják a legégetőbb kérdésnek a megkérdezettek.

A felmérés személyesen, több mint huszonhatezer interjú alapján zajlott, amit sok országban videóinterjúkkal is kiegészítettek. Az uniós eredményeket az egyes országok lakosságának nagysága szerint súlyozták.

(Európai Parlament) Címlapon: Donyecki nő áll lerombolt otthonában egy légicsapás után, 2024. áprilisában. Fotó: STRINGER/AFP