Vörös hercegből kitaszított, majd szürke káderből Mao óta nem látott autokrata: kicsoda valójában Hszi Csin-ping?

külföld
május 09., 04:03
  • Hszi Csin-Ping a világ egyik leghatalmasabb embere, de még mindig keveset tudni a személyiségéről és gondolkodásáról.
  • Szülei segítségével évtizedeken át tört felfelé a Kommunista Párt ranglétráján, sokáig még Kínában sem figyelt fel rá igazán senki.
  • Amikor hatalomra került, voltak, akik azt gondolták, ő lehet majd Kína Gorbacsovja, de azóta kiderült, semmi sem állhatott volna ennél messzebb a valóságtól.
  • Kína mára a globális színtér megkerülhetetlen szereplője lett, de közben egy sor strukturális nehézséggel kell szembenéznie az országnak. Melynek élén Hszi Mao óta nem látott mértékben vonta magához a hatalmat, elérve azt is, hogy most egymagának kéne kiutat találnia a nehézségekből.

Szerdán Magyarországra érkezett Hszi Csin-ping kínai államfő, aki egy rövid európai turnén vesz éppen részt, Franciaország és Szerbia után érkezik hozzánk. Hszi a világ egyik legnagyobb hatalommal bíró vezetője, azt azonban nem nagyon lehet mondani, hogy az elmúlt évek jól alakultak volna a számára. A koronavírus-járványt Peking katasztrofálisan kezelte, a kínai gazdaság évek óta gyengélkedik, és súlyos, rendszerszintű gondokkal is küzd, miközben egyre több ország fontolgatja kereskedelmi szankciók bevezetését a kínai termékekkel szemben, az országból menekül a külföldi tőke, a kormány miniszterei és katonai vezetői pedig gyakran hónapokra tűnnek el a nyilvánosság elől, hogy aztán kiderüljön, időközben „lemondtak” a posztjukról.

Hszi 2024 március 5-én, a Népi Kongresszus ülésén a Nép Nagy Csarnokában Pekingben
photo_camera Hszi 2024 március 5-én, a Népi Kongresszus ülésén a Nép Nagy Csarnokában Pekingben Fotó: GREG BAKER/AFP

Hszi 2012-ben úgy lett a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkára, és ezzel Kína elnöke, hogy mindaddig alig keltett feltűnést. 2017-ben már írtunk az életéről, akkor idéztük a kínai állami média egyik korábbi munkatársát is, aki tudósítóként még tartományi vezető korában követte Hszi munkásságát, és aki arról beszélt, hogy Hszi „mindig nagyon unalmas és felejthető volt”, és „semmilyen rossz benyomást nem akart tenni”. Még a negyvenes, ötvenes éveiben, már országos vezető politikusként is tartózkodott attól, hogy bárkit megsértsen.

Ilyen elvárások után aztán Kína és a világ is teljesen mást kapott: kiderült, hogy Hszi nagyon radikális tervekkel érkezett a hatalomba, és egészen mást gondol Kína jövőjéről, mint a KKP vezetése a megelőző évtizedekben. Konfrontatívabb, aktívabb, sokak szerint veszélyesebb Kínát kapott a világ, de nagy kérdés, hogy készen áll-e az ország arra a szerepre, amit Hszi szánna a számára.

A múlt intelme

Hszi Csin-ping a pártarisztokrácia egyik neves családjába, ahogy mondani szokás, vörös hercegnek született: apja, Hszi Csung-hszün a Kínai Kommunista Párt alapítója, a polgárháború idején Mao harcostársa volt, 1952-től oktatásért és propagandáért felelős vezetője az országnak, 1959-től miniszterelnök-helyettes. Hszi Csin-ping így élete közel első 10 évét nagy anyagi jólétben, az ország egyik elitiskolájába járva tölthette, de aztán váratlanul az egész család kiesett a párt kegyeiből.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.