Minihőhullám miatt 45 fok is lehet Görögországban és Törökországban

külföld
június 10., 19:43

Minihőhullám várható Görögországban és Törökországban 45 Celsius-fokot is elérő hőmérsékletekkel, ami mindkét ország meteorológusai szerint szokatlan az évnek ebben a szakaszában, így megnő az erdőtüzek veszélye is – írja az MTI.

photo_camera Fotó: ARMEND NIMANI/AFP

Keddtől több napon át számos görögországi régióban a hőmérséklet várhatóan meghaladja a 40 fokot, egyes helyeken pedig a 45 fokot is elérheti a görög meteorológiai szolgálat szerint. A görög Vöröskereszt azt javasolta a lakosságnak, hogy ne tartózkodjon a napon, tartsa zárva a redőnyöket, igyon sok folyadékot és fogyasszon könnyű ételeket, valamint gondoskodjanak az idős családtagokról és barátokról. A Vöröskereszt nem tanácsolta az alkoholos italok fogyasztását és a szabadtéri sportolást sem. Gyermekeket és háziállatokat napközben sose hagyjanak autóban, a házi kedvenceknek, valamint a kóbor kutyáknak és macskáknak biztosítsanak elég ivóvizet – írták. A tűzoltóság szerint nagyon magas az erdőtüzek kockázata, elsősorban Görögország középső részén, ahol télen kevés volt a csapadék, most pedig június eleje óta szokatlanul meleg van.

A török előrejelzések szintén figyelmeztettek az ország nyugati részében várható hőhullámra. A hőmérséklet akár a 45 Celsius-fokot is elérheti, ami mintegy 12 Celsius-fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Felszólították a lakosokat - főleg az idős embereket, a gyermekeket és a krónikus betegeket -, hogy 11 és 16 óra között ne tartózkodjanak a szabadban.