Merényletben meghalt „Ukrajna árulója”, Kupjanszk oroszokkal kollaboráló volt polgármestere

külföld
június 11., 18:12

Június 8-án merényletet követtek el egy Sztárij Oszkol nevű orosz városban Hennagyij Macehora ellen. Kupjanszk polgármestere volt az orosz-ukrán háború kitörésekor, aki azzal vált világhírűvé, hogy a teljes körű orosz invázió kezdetén feladta a várost, és önként teljes mértékben együttműködött a megszálló orosz csapatokkal, illetve hatóságokkal. 2022 júniusában szintén önként aláírta és nyilvánosan közzétette a megszállt harkivi terület közigazgatásáról szóló jegyzőkönyvet.

Amikor Kupjanszkot az ukrán erők felszabadították, Macehora az orosz csapatokkal együtt elhagyta a várost, és Oroszországba, a belgorodi régióba menekült. Sztarij Oszkol városa is itt található, ahol a hétvégén merényletet követtek el ellene. A támadás után kritikus állapotban azonnal Moszkvába szállították, ahol azonban az orvosok nem tudták megmenteni az életét.

Az anyja az orosz VKontakte közösségi oldalon azt írta, hogy a fia június 10-én halt meg. „Hennagyij meghalt... A szeretett ember, fiú és apa... Egész életét az emberekért élte, ritkán gondolt magára... Nem tudom, hogyan éljek ezzel, vérzik a szívem” – idézi a posztot a Strana Today.