Salátatörvénybe írták, hogy meg lehet úszni a csokos és babavárós büntetést

gazdaság
június 13., 13:40

Egyetlen nap alatt átvert salátatörvénybe írta a Fidesz, hogyan úszhatják meg a csokos és babavárós büntetést azok, akik nem teljesítik a vállalásokat: bár a Kulturális és Innovációs Minisztérium korábban csak a program pozitív oldaláról szolgáltatott adatokat, valójában a kedvezményezettek húsz-harminc százaléka nem vállal elég gyereket.

A változtatást az Énpénzem.hu vette észre: a fővárosi és a megyei kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében a csok, az otthonteremtési támogatás, az adó-visszatérítési támogatás, a gyerekvállalási támogatás és a babaváró hitel feltételeinek nem teljesülése esetén az állami követelésről részben vagy egészben lemondhatnak.

Méltányossági eljárás eddig is létezett, de most ez bekerült az államháztartási törvénybe is. Az eljárás szabályait kormányrendelet tartalmazza majd.

photo_camera Kövér László a parlamentben, 2024. június 10. Fotó: Németh Dániel/444

Kutatások szerint a magyar családtámogatásokból főleg azok profitálnak, akiknek kevésbé lenne rá szüksége. Miután a kormány tavaly júniusban megvágta a családtámogatásokat, tízből hat nő veszítette el a jogosultságát a babaváró hitelre, azt idéntől ugyanis csak azok a családok vehetik fel, ahol az igénylő nő harminc év alatti, vagy még nem töltötte be a harmincat, amikor teherbe esett.

A szigorítással a kormány azt akarhatta elérni, hogy a nők minél korábban vállaljanak gyereket, hogy aztán nagyobb eséllyel szüljenek második és harmadik gyereket is - így reagálva arra a régóta és világszinten megfigyelhető tendenciára, hogy kitolódott a gyerekvállalás ideje. 2025-ig egyébként átmeneti időszak van érvényben, amikor még a harminc és negyven év közötti nők is felvehetik a babavárót - de csak akkor, ha már terhesek, és ezt igazolják is. A keretösszeg tízről tizenegymillió forintra emelkedett.

Az országgyűlés kedden fogadta el azt a törvénycsomagot, amiben a telefonok iskolai korlátozása mellett a státusztörvény módosításaként a honvédeket is átvezényelhetik a tankerületekhez, az ötvenöt év feletti katonákat tanárnak képezhetik át. Az átvezényelt tiszteket és altiszteteket a tankerületeknek kötelező alkalmazniuk, ha pedig nincs olyan betöltetlen álláshely, ami megfelel az átvezényelt honvéd végzettségének, az átképzésről a tankerületnek kell gondoskodnia. (hvg)

Kiemelt videóink