Két éve, a választások előtt még elkaszálták, most mégis megindulhat a nagybani lítiumbányászat Szerbiában

külföld
június 16., 07:58

Európa legnagyobb lítiumbányáját létesíthetik Szerbiában, írja a Financial Times. A projektet két éve, a választások közeledtével elkaszálták, de a szerb elnök szerint mostanra a környezetvédelmi aggályok elhárultak.

photo_camera Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke Fotó: ANGELA WEISS/AFP

A brit-ausztrál bányászvállalat, a Rio Tinto a szerb elnök szerint újabb garanciákat ígért a környezetvédelmi aggályok kiküszöbölésére. Aleksandar Vučić azt mondta, hogy ha teljesülnek az értékláncra és a környezetvédelemre vonatkozó követelései, hivatalosan is bejelenthetik a projektet. A Rio Tinto volt az a cég, amelynek bányájából tavaly kikerült az ausztrál autópályán elhagyott radioaktív kapszula.

A bánya 2028-ra nyílhat meg, és évente 58 ezer tonna lítiumot termelhet, ami Vučić szerint „elegendő az európai elektromos járművek gyártásának 17 százalékához, azaz körülbelül 1,1 millió autóhoz”. A projekt köré újabb beruházások csoportosulnának, Szerbia beszállna az akkumulátorgyártásba és az elektromos autóiparba is. „Úgy gondolom, hogy ez megváltoztathatja Szerbia és az egész régió életét” – mondta Vučić.

photo_camera A bánya a Jadar-völgyben nyílna, a nyugat-szerbiai Gornje Nedeljice falu közelében. Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

A szerb kormány 2022-ben visszavonta a Rio Tinto engedélyeit, miután tiltakozások indultak Szerbia-szerte a projekt okozta vízszennyezés, a kitelepítések és a területet érintő környezetvédelmi kockázatok miatt. A tiltakozások egy amúgy is intenzív belpolitikai időszakban történtek, választások előtt.

Az idei júniusban tartott önkormányzati választások után azonban Vučić és pártja, a Szerb Haladó Párt úgy tűnik elég támogatottságot érez ahhoz, hogy újra megpróbálja áttolni a bánya ötletét. A szerb vezetés geopolitikailag fontos projektként tekint a bányára, amellyel az EU irányába szeretnének gazdaságilag is közeledni. Európában jelenleg gyakorlatilag nincs lítiumtermelés, a bánya pedig az FT által hivatkozott felmérések szerint szerint 2030-ra a kontinens keresletének 13 százalékát fedezhetné.