A Tisza Párt felvétele miatt a KDNP kilép az Európai Néppártból

eu
június 18., 17:02

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) távozik az Európai Néppártból (EPP) és annak frakciójából, miután Magyar Pétert az EPP felvette – közölte Semjén Zsolt pártelnök és Hölvényi György EP-képviselő.

A Kereszténydemokrata Néppárt a Manfred Weberrel való megbeszélés után közölte: nem tud azonosulni az EPP háborús doktrínájával, és erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP frakcióba, illetve a Tisza Pártét az EPP-be.

A miniszterelnök-helyettes szerint az EPP az identitásvesztő balratolódás következtében már nem az, aminek kereszténydemokrata alapítói megalkották, a kereszténydemokrata hangok az utóbbi időben egyre halkultak az EPP-n belül, az évek során egyre nehezebb kompromisszumokra volt szükség, és az EPP háborús doktrínája ellentétes azzal a béke melletti elkötelezettséggel, amiért annak idején magát az EU-t létrehozták.

A Fidesz kényszerű kiválása után eddig a helyén maradt, KDNP-s Hölvényi azt mondta, az EPP – ahova mostanra jutott – és Magyar Péter morálisan egymást minősítik.

A KDNP a jövőben is – ahogy ezt már 80 éve teszi – Magyarországon és az EU-ban továbbra is képviseli a magyarság érdekeit és a kereszténydemokrácia értékeit, Hölvényi György pedig, élve az új mandátum nyújtotta lehetőségekkel, folytatja küzdelmét az üldözött keresztényekért – közölték.

Hölvényi György, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
photo_camera Hölvényi György, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A legnagyobb európai parlamenti frakció viszonya 2018-ra romlott meg a Fidesszel, majd 2021-ben egy rájuk szabott törvénymódosítással gyakorlatilag elküldték őket. De a kormánypárti szövetségesük, a KDNP EP-képviselője azóta is az EPP-ben maradt. Hölvényi György az EP-választás előtt azzal kampányolt, hogy „a Fidesz-KDNP-re leadott szavazat életet menthet”.