Nem szólalhat fel Orbán Viktor az EP alakuló ülésén

POLITIKA
július 09., 18:22

Orbán Viktor nem mondhat beszédet az Európai Parlament első plenáris ülésén, mert a parlament elnöksége nem talált helyet ennek a napirendben, írja az Euronews.

photo_camera Fotó: TIZIANA FABI/AFP

A hagyományok szerint az Európai Tanács soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnöke felszólal az Európai Parlamentben, és ismerteti az elnökség hat hónapjára tervezett programot, a képviselők pedig kérdezhetnek a kormányfőtől. A lap értesülései szerint Orbán Viktor jelezte is az uniós törvényhozásnak, hogy jövő kedden vagy szerdán meg tudna jelenni a plenáris ülés előtt, hogy ismertesse a magyar elnökség programját.

Az Elnökök Értekezlete - a napirendet meghatározó frakcióvezetők testülete - azonban azt mondta, hogy a parlament menetrendjében akkor nincs hely erre,

mert a parlamentet a szokásosnál is jobban lekötik folyó ügyei. Az új parlamentnek az elnök és tizennégy alelnök megválasztásával kell megalakulnia, amihez szabaddá kellett tenni a keddet és a szerdát. A csütörtöki napot Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségének újbóli betöltéséről szóló megerősítő szavazásra tartják fenn.

A péntek - ami elméletileg rendelkezésre áll - pedig Orbán Viktornak nem alkalmas.

A jövő heti plenáris ülés napirendjét a parlamenti frakcióvezetők csütörtöki értekezletén véglegesítik. Elképzelhető, hogy az utolsó pillanatban lesz megoldás, de nem valószínű, hogy a magyar elnökség szóhoz jut szeptember előtt, mondta a lapnak egy forrás.

Kiemelt videóink