A Puskás Akadémiánál olyanokra büszke Mészáros Lőrinc, akik alig léptek pályára ősszel a bajnokságban

nb1
2020 január 13., 09:50
comments 29

Minden év elején a magyar foci megható ünnepe, amikor a Puskás Akadémia kiadja az évkönyvét, benne Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc köszöntőjével. Most is együtt örülhetünk a felcsúti sikereknek, a 100 oldalas kiadványt lapozgatva.

A miniszterelnökről a Pancho Aréna helyett a Puskás Arénában készült a fotó, a beköszöntőben pedig arra figyelmeztet, hogy „mostanra már az új növendékek is megtanulták, hogy aki a Puskás Akadémia mezét ölti magára, annak jóval nagyobb és kritikusabb figyelem kíséri az életét és a pályafutását, mint bármely más hasonló intézmény játékosáét. És ez így s van jól”.

photo_camera Fotó: pfla.hu

A sokat emlegetett elmúlt 12 év egyébként így indult:

photo_camera A Puskás Akadémia 2007-es bemutatkozó füzetéből Fotó: pfla.hu

Orbán után rögtön és hagyományosan Mészáros Lőrinc elnök évértékelője következik a füzetben, ami mostanra inkább már egy kisebb könyv. Az elnök írásainak már a címei is a töretlen felcsúti fejlődést mutatják:

  • Egy év? Tíznek tűnt …(2008)
  • A futball hazatért (2009)
  • Mérföldes léptekkel (2011)
  • Felcsútról a nemzetközi elitbe (2012)
  • Iskola, stadion, NB I (2013)
  • Sikertörténet (2014)
  • Sikerek minden fronton (2018)

A mostani címe:

Tartani a tempót,

ami az eddigi káprázatos eredmények ismeretében embert próbáló feladat lesz, de Felcsúton minden adott a további sikerekhez. Mindenesetre Mészáros Lőrinc nem elégedetlen:

„Az év végére visszatekintve kijelenthetjük: a várt jó eredmények az idén sem kerültek el minket.”

photo_camera Fotó: pfla.hu

Az elnök ugyanakkor nem hagyja, hogy visszavegyenek Felcsúton a tempóból: „Akadémiánk alapítása óta tizenkét év telt el kemény munkával, mely már eddig is gyümölcsözőnek bizonyult, de tudtuk-tudjuk: egy percre sem pihenhetünk.

A labdarúgás egyre gyorsabb és komplexebb sporttá válik, s elitakadémiaként lépést kell tartanunk a szédítő tempójú fejlődéssel.”

Mészáros szerint a körülmények már világszínvonalúak ehhez. Ráadásul Nagy Zsolt személyében újabb akadémista mutatkozott be a válogatottban (26 évesen, és a második meccse Walesben igen emlékezetes volt.)

Mészáros büszkén említi, hogy „a mögöttünk hagyott idényben Bokros Szilárd és Tamás Nándor bajnoki mérkőzésen is pályára lépett – utóbbi már győztes góllal is büszkélkedhet az első osztályban –, s mára elmondhatjuk: első csapatunk keretében tizenegy saját nevelésű játékost számolhatunk össze”.

Azt az elnök már nem említi, hogy Bokros - aki valóban felcsúti nevelés - az előzővel ellentétben a mostani bajnoki szezonban már egyetlen egy percet sem játszott. Tamás Nándor pedig - aki valójában Csíkszeredáról érkezett Felcsútra - három bajnoki meccsen csereként összesen 36 percet kapott ősszel.

Az évkönyvben bemutatott 2018-19-es felnőtt csapat keretében ennyi saját nevelésű játékos volt:

photo_camera 34-ből 4-en kezdték Felcsúton a focit

Már a most futó szezonban mutatkozott be bajnokin a Puskás Akadémiában Radics Márton, és egyelőre más nem a saját nevelésű játékosok közül. (A tavalyi hasonló felfedezettről, Bokrosról mintha lemondott volna a klubja.) A Fradi ellen volt olyan, hogy sérülések miatt szinte csak fiatalok ültek a kispadon, de egyikük sem lépett pályára, mert Hornyák Zsolt edző egyet sem cserélt a meccs alatt. Gyorsan igazoltak is két légióst januárban.

A Spanyolországban edzőtáborozó Puskás Akadémiát meglátogatta Marco Rossi szövetségi kapitány. Dicsérte Hornyák Zsolt edzőt, és azt mondta, hogy „teljesen nyitott vagyok minden játékos felé, és vannak is itt az én szempontból érdekes futballisták. Több külföldi is van, akik nagyon nagyon jó játékosok, sajnos nekik nem küldhetek meghívót”. Általa figyelt magyar játékost név szerint nem említett.

link Forrás

A Puskás Akadémia több fiatalt is elvitt Spanyolországba, közülük edzőmecsen többet is kipróbált Hornyák Zsolt. Az elmúlt években is előfordult ez, de bajnokin aztán csak kevesen kapták meg a lehetőséget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.