Kirúgta a Barcelona Valverdét

Spanyolország
2020 január 13., 23:51
comments 10

Délben még megtartotta az edzést Ernesto Valverde, majd a Barcelona vezetősége hívatta és közölte vele, hogy a továbbiakban nem számít a munkájára. A közvetlen ok a tökutolsó Espanol elleni bajnoki döntetlen majd a spanyol Szuperkupa-döntőben az Atletico elleni vereség 2-1-es vezetésről.

Valverde 2017 nyarán vette át a katalánokat, és nyert a Barcelonával két bajnokságot is. A Bajnokok Ligájában azonban kétszer is háromgólos előnyről esett ki, előbb a Roma majd a Liverpool ellen. Alighanem az utóbbi meccs után kellett volna megköszönni a munkáját, azóta lényegében csak idő kérdése volt, mikor állítják fel. A Barcelona meglepően sok pontot veszített el a bajnokságban ebben a szezonban, 19 forduló alatt három vereség mellett 4-szer játszottak döntetlent. Szerencséjükre a Real Madrid teljesítménye is nagyon hullámzó, így azonos ponttal állnak, az Atletico pedig tőlük is le van szakadva 5 ponttal.

Az utód nem Xavi, nem Pochettino, de nem is Ronald Koeman lett, hanem az a Quique Setién lett, aki a Barcelonához képest meglehetősen szerény edzői múlttal rendelkezik, pedig már 61 éves. Alsóbb osztályú csapatokat edzett, volt Egyenlítő-Guiena szövetségi kapitánya is. A legtovább, hat évig a Lugónál volt, felvitte és bent tartott a csapatot a másodosztályban. Az első osztályban irányította a Las Palmast, majd a Betist 2017 nyara és 2019 nyara között. A Betissel egy emlékezetes, 4-3-as meccsen a katalánokat is legyőzték idegenben, ez hagyhatott nyomot a Barcelona vezetőiben.

A Betis látványos focit játszott, Setién filozófiája nézőbarát, utálja a 0-0-s alibiket, szerinte ha rosszul játszol és még veszítesz is, akkor nem csináltál semmit. Ha jó játékkal veszítesz, akkor legalább csináltál valamit, amire alapozhatsz a továbbiakban. Szereti, ha a csapatánál van a labda, ha a játékosai mernek kockáztatni, mennek előre, akár hibázhatnak is, az nála benne van a játékban, ahogy időnként a vereség is. De azt gondolja, hogy sokkal élvezetesebb látványos támadófocit játszani úgy, hogy mindenki hozzátesz valamit a csapat játékához. Azt azért megköveteli, hogy mindenki végezze el azt a feladatot, amivel megbízza, mert a stílusához egy minden elemében jól klappoló rendszerre van szükség.

photo_camera Quique Setién Fotó: Jose Breton/NurPhoto

Ez jól és egyszerű hangzik, a Barcelona stílusától sem áll távol, de Setién aligha fog kapni akkora türelmet, mintha egy nevesebb edző ülne a kispadon, vagy akár Xavi, akit megkerestek, de még nem vállalta el a feladatot.

Különös lesz a kapcsolata Messivel is, akiről eddig is, az ellenféle edzőjeként is csak áradozott. Szerinte ha Messi visszavonul az olyan tragédia lesz, mint amikor Maradona vagy Cruyff hagyta abba, Setién pedig vigasztalhatatlanul zokogni fog élete végéig. Egy interjúban azt mondta, hogy nála egyetlen játékos van, aki a pályán azt csinálhat, amit akar, és ez Messi. Mindenki más egy struktúra része. Ha az általa elképzelt rendszerbe nem illik bele valaki, és megbontja az egyensúlyt, legyen bármilyen jó játékos, megválik tőle.

Setién két és féléves szerződést írt alá a Barcelonával.

A katalánok legutoljára Louis van Gaalt küldték el szezon közben, fél év után 2003 januárban, miután csapnivalóan álltak a bajnokságban. A maradék fél évet Radomir Antic vezényelte le. Ezután ők kaptak lehetőséget:

  • Frank Rijkaard 2003 június-2008 június: két bajnoki cím, egy BL-győzelem
  • Pep Guardiola 2008 június-2012 június: megszámlálhatatlanul sok cím, a legfontosabbak ezek között két BL-győzelem, három bajnoki cím, két kupagyőzelem.
  • Tito Vilanova: 2012 június-2013 június: egy bajnoki cím
  • Gerardo Martino: 2013 július-2014 május: mindössze egy spanyol szuperkupa
  • Luis Enrique: 2014 május-2017 május:1 BL-győzelem, két bajnoki cím, három spanyolkupa
  • Ernesto Valverde: 2017 június-2020 január: két bajnoki cím, 1 spanyol kupa

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.