Az UEFA szerint a felcsúti foci egy gazdasági csoda

2020 január 21., kedd 13:32
44

Nincs még egy focicsapat Európába, ahol a bevételekből arányaiban olyan nyereséget termelnek, mint a Puskás Akadémiánál. Erre jutott az Európai Labdarúgó Szövetség kiadványa. 

G7 vette észre,  hogy a Puskás Akadémia a legnagyobb pénztermelő fociklubok közé került az UEFA éves jelentésében. A szövetség kiadványában a legnyereségesebb csapatok 20-as listáján a 19. helyen ott találhatjuk ezt a kis Fejér megyei csapatot. Az UEFA szerint a Puskás Akadémiánál 2018-ban 29 millió euró volt az üzemi nyereség. 

Abban az összevetésben pedig egyenesen európai első a Puskás az UEFA-nál, ha a teljes bevételhez képest arányosítják az üzemi nyereséget. Az eredményhányad a Puskás Akadémiánál 56 százalék, a második legügyesebb Tottenhamnél csak 39 százalék. 

Fotó: uefa.com

Szép magyar siker, felcsúti gazdasági varázslat, amire Európa is felkaphatja a fejét, de sajnos az UEFA rossz adatokkal számolt, ahogy arra a G7 is felhívja a figyelmet. A felcsúti focinak ugyanis két feje, vagy gazdasági lába van, ami messziről nézve - mondjuk az európai szövetségből - nehezen szétszálazható. 

Van a Puskás Futball Club Kft., ami közvetlenül az NBI-es csapatot finanszírozza. A magyar csapatok közül tavaly a harmadik legnagyobb bevétele volt (3,6 milliárd forint), ezt szinte teljesen el is költötték, szerény, 93 milliós nyereséget produkáltak.

És van a másik kassza, az Orbán Viktor által alapított, Mészáros Lőrinc által elnökölt Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványé. Ide ömlenek például a tao-pénzek és a felcsúti utánpótlásnevelés sorsát szívükön viselő cégtől érkező támogatások. 

Már 2017-ben is 6 milliárd forint árbevétele volt a felcsúti foci alapítványnak, de ezt 2018-ban ezt több mint a duplájára növelték:13,3 milliárd lett az árbevétel, az adózott eredmény pedig: 8 837 659 000 forint.Az alapítványhoz 2011 és 2018 között 22,4 milliárd forint adomány és 23 milliárdnyi TAO-támogatás érkezett, vagyis a cégek 8 év alatt 45,4 milliárdot dobtak össze Orbán alapítványának. Ebből költenek a felcsúti futballbirodalom folyamatos kicsinosítására. 

Ez a két kassza keveredhetett az UEFA-nál, ahol a jelek szerint még nem látják át a korszerű futballfinanszírozási rendszert, mint amilyen Magyarországon működik. 

A 444 fociblogját itt tudod követni

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt