Olyan stresszel jár az imádott csapat meccse, ami komolyan károsíthatja a szívet

2020 január 24., 11:20
comments 39

Abban azért nagy újdonság nincs, hogy a szenvedélyes szurkolás alaposan megviseli az embert, akár a győzelemtől merül ki valaki, akár a vereségtől omlik össze.

Egy, a BBC-n ismertetett kutatás tudományosan is igyekszik elmagyarázni, miért lenne jobb kevesebb érzelmet vinni a meccsnézésbe. Még a 2014-es brazíliai világbajnokságon végeztek kísérletet három meccsen is úgy, hogy 40 hazai szurkolótól vettek nyálmintát a meccs előtt, közben és után. Azért tűnik utólag különösen kegyetlennek a teszt, mert a három meccs között volt az elődöntő, amelyen a németek 7-1-re alázták meg a házigazda brazilokat. Tombolhattak az érzelmek, ami az eredményekből is jól látszik.

photo_camera Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

A kutatás vezetője, Martha Newson (Oxfordi Egyetem) szerint a brazil válogatott megsemmisítése alatt olyan magasra ugrott a szurkolók szervezetében a kortizol hormon szintje, ami miatt nő a vérnyomás és alaposan megterheli a szívet. Nem volt különbség a férfi és a női szurkolók között, rácáfolva az előítéletekre, hogy a férfiak szenvedélyesebb drukkerek. A tartósan magas kortizol komoly veszélyt jelenthet a keringésre, emellett olyan érzet alakulhat ki az emberben, hogy veszélyben van az élete.

photo_camera Fotó: PEDRO UGARTE/AFP

Azt már korábbi kutatások is alátámasztották, hogy fontos meccsek idején a szurkolók körében megnő a szívrohamok száma.

A szurkolók egy része humorral vagy öleléssel próbálta levezetni a bennük felgyülemlett feszültséget a meccs után. Martha Newson azt javasolta, hogy a meccsek után érdemes lenne tompítani a fényeket, miközben nyugtató zene szól. A klubok pedig felajánlhatnának, hogy a legelkötelezettebb rajongók megnézethetnék a szívüket a meccs lefújása után.

A 444 fociblogját itt tudod követni Facebookon:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.